ФАО: Тежък глад мъчи 113 милиона души в света, ЕК е заделила € 9 млрд. помощ

Снимка: © ФАО / Стефани Глински

Снимка: © ФАО / Стефани Глински

 

2 април 2019 г., Брюксел – В доклад, представен днес съвместно от Европейския съюз, Организацията на ООН по прехраната и земеделието (ФАО) и Световната програма на ООН за прехрана (WFP) се посочва, че около 113 милиона души в 53 държави са имали сериозен недостиг на храна през 2018 г. в сравнение с 124 милиона през 2017 година.

Невен Мимиц, комисар по международно сътрудничество и развитие в ЕС, каза: „Несигурността на храните остава глобален проблем. Ето защо от 2014 г. до 2020 г. ЕС ще отдели общо около 9 милиарда евро за инициативи за засилване на продоволствената сигурност, подобряване на храненето и осигуряване на устойчиво земеделие в повече от 60 държави. В днешния глобален доклад се подчертава необходимостта от засилване на сътрудничеството между участниците, работещи за предотвратяване на хранителни кризи. Укрепването на глобалната мрежа може да допринесе за промяна на място за хората, които наистина се нуждаят от нея. ”

Основните констатации от доклада са:

– 113 милиона души се сблъскаха с продоволствена криза, а през 2017 г. – 124 милиона. Въпреки това, броят на хората в света, които са изправени пред хранителни кризи през последните три години, е повече от 100 милиона, а броят на засегнатите страни се е увеличил.

– Други 143 милиона души в 42 страни са само на крачка от острия глад.

– Близо две трети от хората, които са в остър недостиг на храна, живеят само в 8 държави: Афганистан, Демократична република Конго, Етиопия, Нигерия, Южен Судан, Судан, Сирия и Йемен.

– В 17 страни острият глад или остава на същото ниво, или се увеличава.

– Климатът и природните бедствия през 2018 г. доведоха до остър недостиг на храна при още 29 милиона души. Други 13 държави, включително Северна Корея и Венецуела, не са включени в анализа поради пропуски в данните.

„От Глобалния доклад става ясно, че въпреки лекото намаляване на броя на хората през 2018 г., които изпитват сериозен недостиг на храна – най-крайната форма на глад – тази цифра все още е твърде висока. Трябва да действаме в голям мащаб, обединявайки заедно хуманитарната помощ, помощта за развитие и усилията за укрепване на мира, за да се увеличи устойчивостта на засегнатите и уязвимите групи. За да спасим живота, ние също трябва да запазим средствата за препитание ”, заяви генералният директор на ФАО Хосе Грациано да Силва.

„За да сложим край на глада, трябва да премахнем неговите първопричини: конфликти, нестабилност, въздействие на климатичните шокове. Момчетата и момичетата трябва да получат добро хранене и образование, жените трябва да получат реални правомощия, също така е необходимо да се засили инфраструктурата в селските райони, за да се постигне целта „Нулев глад“. Програмите, които правят общностите по-устойчиви и по-стабилни, също ще помогнат за намаляване на броя на гладните хора. И още едно важно нещо, което призоваваме световните лидери: необходимо е да се засилят усилията за прекратяване на конфликтите точно сега ”, заяви изпълнителният директор на WFP Дейвид Бийзли.

Leave a Comment