Агро практики през април

През април започва активната работа във фермата и двора. Времето е достатъчно топло, температурата на земята постепенно се увеличава до над 10 градуса и към края на месеца ще могат да се засеят или засадят зеленчуците, а също и техническите култури. Прогнозите за април 2019 г. са, че са възможни слани в края на второто десетдевие (16-20 април).

В зеленчуковата градина

Още тази седмица може да подготвите почвата за зеленчуците на открито, които ще отгледате. Синоптичната прогноза е, че през повечето дни от първото десетневие температурите ще бъдат положителни. Очакват се валежи в периода 8-11 април. 

Като начало почвата трябва да се обърне, да се разбият буците и да се изравни теренът. Обработката трябва да е плитка – до 10-12 см с мотокултиватор или на ръка, ако става въпрос за дворно място. Трябва да се подготвят и лехите.

След като премине опасността от пролетни слани могат да се засадят на открито пикираните разсади на домати, краставици и тиквички. Добре е да се измери температурата, която на 10 см дълбочина трябва да е към 12 градуса. 

Прочети още: Полиетиленови тунелчета се изграждат през април, за да форсират растежа на разсадите

Домати

доматАко купувате разсад на домати, избирайте го да е с къси междувъзлия, дебело тъмнозелено стъбло и да е изравнен като големина.

За доматите е добре да се направят бразди с разстояние между тях 75-80 см, а вътре в реда между растенията да е 30-35 см. Всяко растение от ранните домати се поставя в ямка и се покрива с почва до или малко над котиледоните.  Мястото, на което засаждате растението, трябва да е на първата една трета от дъното на браздата до билото ѝ. Ако на дъното на ямката поставите оборски тор – още по-добре.

Веднага след като засадите, полейте разсада с малко вода, дори и почвата да е влажна. Това е необходимо, за да стане по-добро прилепване на пръстта към корените на растението.

Важно е да се използва качествен разсад с добра адаптация към температурните априлски амплитуди. За всеки случай трябва да разполагате и с резервен растения, така че да подмените тези, които не са се прихванали.

Първата поливка на доматите се прави седмица след засаждането им. А след това – през 10 дни до две седмици, според това дали времето е дъждовно или сухо. След като започне беритбата, се полива през  5-7 дни. Първото окопаване се прави пък седмица до 10 дни след засаждането и тогава се оформят браздите за поливане. След това се повтаря след две седмици или след всеки дъжд.

След първото окопаване се забиват коловете, към които по-късно растението ще се превърже. През 5-7 дни се култучи. А след като се появи шесто съцветие се прекършват върховете.

Пипер

пиперПиперът е по-топлолюбива култура, затова разсаждането на ранните сортове се извършва след средата и към края на април. Пиперът не понася дълбоко засаждане. Растенията се поставят на дълбочина не повече от 3-4 см по-дълбоко отколкото са били в парника. Междуредовото разстояние е 60 сантиметра, а разстоянието между растенията – 15. Ако корените на някои разсади са дълги, не се колебайте да ги отрежете.

Грижите през вегетацията са няколко окопавания за премахване на плевелите и за аериране на почвата. Първото трябва да се направи 10-12 дни след засаждането. Към поливките трябва да се подхожда внимателно. Добре е да се знае, че е най-добре да се полива в сутрешните часове, и най-зле – в обедните. Това, че растенията клюмват по обед, не означава, че имат нужда от поливка, особено ако почвата е влажна. Ако растенията се преполиват, има опасност цветовете им да окапят. След като започне да се бере пиперът, поливането трябва да се извършва през 5-6 дни.

Патладжан

патладжанВ края на април се разсажда патладжанът за ранно полско производство. За неговото отглеждане се избират равни или леко наклонени на юг или югоизток места с дълбоки, плодородни и топли почви, добре запазени от ветрове и студени въздушни течения. Крайно неподходящи са тежките и студени почви с високи подпочвени води.

Редовете са на разстояние 50-70 см, а между растенията – 50-60 см. Добре е засаждането да се извърши в късния следобед, ако времето е слънчево, а ако е облачно – когато пожелаете. Всяко растение се полива веднага след засаждането с половин до 1 литър вода, тъй като патладжанът е влаголюбива култура. Окопава се най-рано две седмици след засаждането. И при него, както при пипера не бива да се прибързва с поливането

Главесто зеле

Разсадът се засажда в самото начало на месеца. Разстоянието между браздите трябва да е 60 см, а между растенията 40. Разсадът се полага на дъното на браздата. Веднага след това се полива. Първото окопаване е 10 дни след засаждането. Две-три седмици след първото се прави второ. С него листата леко се загърлят. Ако са паднали дъждове, първата поливка се прави 20 дни след засаждането. Прибирането му започва в края на май до края на юни.

Краставици

пикиран разсадРазсадът от ранни краставици се изнася на открито през втората половина на април. Растението е по-топлолюбиво от доматите. По това време е възможно семената за по-късното производство да се засяват направо в почвата на открито. При използване на разсад междуредието е 90 см, а вътре в реда – 40 см. Веднага се пристъпва към забиване на колове, между които е добре да се опънат 1 до 2 реда тел като носеща конструкция. Когато това се направи, хлабаво се вързва канап под най-долния лист, който се завързва на тела. След това се следи растенията да се овиват около този канап. Поливките при краставиците са толкова по-чести, колкото повече се развива растението. Ако времето е сухо, може и да са ежедневни.

Когато растенията се развият до тела, който е опънат на 1.80 см височина, върховете се прищипват.

Когато настъпи времето за беритба, плодовете трябва да се обират веднага след като са достигнали добра едрина и дължина. Забавянето ги деформира, защото цялата сила на растението отива в семената.

Дини

диниКогато почвата трайно се затопли до 12-15 градуса и вече няма опасност от слани, може да се пристъпи към сеитба на дини и пъпеши. За да се осигури по-бързо и дружно поникване, най-добре е да се използват предварително рътени семена. Дините и пъпешите обичат топли, рохкави и проветриви почви, снабдени с хранителни вещества в лесно усвоима форма. Най-добре се развиват на богати и дълбоки глинесто-песъчливи почви, добре наторени през есента с основната обработка. При оформянето на гнездата се използва добре угнил оборски тор, тъй като пресният тор оказва неблагоприятно влияние върху плододаването и качеството на плодовете.

Дините се засаждат, а също така и сеят, в края на април. Разстоянието между редовете е 2 метра, а между стеблата 0.75-1 метър. Ако се сеят семена, в едно гнездо се полагат по 4-6 семки.

Първото окопаване на семената става 10-12 дни след поникването, а второто е две-три седмици след първото. Поливането е докато плодовете стигнат 15 см в диаметър.

Появата на гланц по плодовете и оказпавето на власинките по дръжките са знаци, че може да започне беритбата. Това се случва през юли.

Прочети още: Бостан се прави в края на април

Leave a Comment