Приаксор – Бъдещето днес в растителната защита

Приаксор е името на фунгицида от БАСФ, който е отговорът към новите предизвикателства в житните култури.

приаксор

 

Продуктът от ново поколение съдържа най-новото активно вещество на компанията – Xemium, в комбинация с най-мощния стробилурин на пазара – пираклостробин. Xemium е от новата химична група SDHI. Xemium се отличава от другите SDHI активни вещества с уникална мобилност както в патогена, така и в растението. Силата му се дължи на способността да  преминава както през липофилните бариери на клетката, тоест през восъчните така и през  хидрофилните бариери  (на водна основа). Попадайки върху листата, активното вещество започва да образува кристални структури, които прилепват към восъчния слой на листата. Така той остава, без да зависи от метеорологичните условия, без да се изпарява или измива.

Ваня Горчева

Друго предимство на Xemium е способността му да се реактивира. Когато попадне влага върху образувалите се по листа кристали, те отделят нови порции активно вещество, което от една страна отново навлиза в растението и се разпределя в цялата листна маса, а от друга заедно с капките вода се придвижва до листното влагалище, където прониква и осигурява защита на новия прираст.

Второто активно вещество в състава на Приаксор е пираклостробин – най-ефективният стробилурин в своята група. Освен с фунгицидното си действие срещу болестите, той участва активно и във фотосинтезата. Той дава наситено зеления цвят на полетата. Подобрената физиология се дължи на способността му да редуцира производството на етилен в растенията, хормон отговорен за преждевременното узряване. Така те остават жизнени по-дълго време, като осигуряват по-висок и качествен добив.

Точно комбинацията между тези две активни вещества допринасят не само за най-висок клас защита срещу болести, но в условията на 2019 допринасят и за по-добрата физиология на растението, което от своя страна позволява по-ефективното превъзмогване на стресовите фактори на средата. В комбинация с подобрения прием на вода и хранителни вещества Приаксор се превръща в инструмент за успех, който може да се прилага както за първо третиране, така и за второ.

Ако в миналото загубите се асоциираха единствено с добив под средния, то днес е ясно, че най-големите загуби са тези от пропуснатите ползи, причинени от невъзможността на растението да достигне добивният си потенциал. Ето защо Приаксор е продукт от бъдещето, който благодарение на уникалните си свойства не само спомага постигането на целите, а дори и надминаването им.

 

Leave a Comment