Високопатогенна инфлуенца доказана в стопанство с патици до Ловеч

БАБХВирусът на високопатогенна инфлуенца бе установен в стопанство с патици мюлари в с. Йоглав, община Ловеч. Пробите са потвърдени на 2 април (вторник) от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. 

Определени са със заповед на директора на БАБХ действия за ликвидиране на огнището и срещу разпространението на инфекция сред птиците в района. 

Извършва се хуманно умъртвяване и унищожаване на всички птици, определени са 3-километрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение около констатираното огнище на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. 

След установеното през март 2019 г. в село Лисец огнище на болестта, продължават ежедневните клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона, и се прави епизоотично проучване за причините, довели до заболяването. 

На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Евентуалното заразяване може да случи при пряк контакт с болни птици, посочват от агенцията. 

БАБХ напомня, че фуражите и суровините за тях трябва да се съхраняват в закрити помещения, за да се избегне възможността диви пернати да заразят фуража, а оттам и питомните да бъдат заразени с вирус.

Leave a Comment