Депутати отхвърлиха законопроекта за градушки на МЗХГ, ще пишат свой

ракетна площадка, градушкиДепутатите от земеделската комисия в парламента отхвърлиха Законопроекта за превенция срещу неблагоприятни климатични събития, известен още като Законопроект за борба с градушките. Това се случи на вчерашното заседание на комисията, второ по ред, за разглеждане на законопроекта. 

Според депутатите публикуваното социологическо проучване сред земеделците не е представително, тъй като едва 16,8% от анкетираните обработват над 1000 дка земеделска земя, а на практика именно в тази група са фермерите, които стопанисват над 70% от нивите. 

Присъствнащите представители на НАЗ и АЗПБ заявиха, че са били изненадани от законопроекта, който е в съвсем различен вариант от предложения за обществено обсъждане законопроект през миналата година. Те изразиха учудване, че общините и застрахователите не участват във финансирането бъдещото държавно предприятие, което ще осъществява борбата срещу градушки. 

От НАЗ обясниха, че покрай река Дунав обработването на градоносните облаци трябва да става с ракети, тъй като третираните от румънска страна облачни маси, които се предвижват в посока България, е невъзможно да се изваляват чрез самолетния способ. 

Според фермерите не е справедливо само те да плащат такса „Градушка“.  „Ако целта е защитената територия да се увеличи до 100 млн. дка, защо само ние с нашите 36 млн. дка обработваема земя трябва да плащаме допълнителна такса“, попита Георги Милев от НАЗ. 

Шефката на земеделската комисия Десислава Танева заяви вчера: „Концепция без участието на застрахователи е неприемлива. Не може държавното предприятие да стане застраховател.“ В същото време според Танева не е редно да се иска от застрахователите да дават отчисления от застраховки като „Автокаско“, защото това ще натовари потребители, които нямат нищо общо със земеделието. Според Танева Асоциацията на застрахователите вече е изразила готовност да помогне за намиране на компромисен модел за финансиране на новата противоградова система.

Земеделската комисия си даде едноседмичен срок, в който с всички заинтересовани страни – фермери, МЗХГ, застрахователи и депутати, да обсъдят как да работи новото предприятие. След това депутатите ще внесат в парламента свой законопроект.

Leave a Comment