Идея за милиони: Да се създаде 100% държавна земеделска застрахователна компания

Красимир КумчевПо подобие на Българската банка за развитие, държавата може да създаде земеделска застрахователна компания, което да е в полза единствено на селскостопанския отрасъл. Тази своя идея сподели с Агро Пловдив фермерът Красимир Кумчев, който е и агроконсултант.

„Новото дружество ще работи коректно и честно с фермерите и при нанесени щети ще отчита не само количествените, но и качествените загуби за земеделеца. Стопаните на трайни насаждения ще могат да застраховат от пролетни слани градините си на по-висока и справедлива цена, но не след 20 април, каквато е практиката от десетилетия, а от 1 април“, поясни Кумчев. В момента нито един български застраховател не се наема да застрахова овощни градини от 1 април, дори и на по-висока цена. 

Кумчев посочи, че така както имаме Българска банка за развитие, която е създадена с държавен капитал и кредитира малкия и среден бизнес, така би могъл да функционира и държавен застраховател за земеделците. Аграрният сектор без съмнение се нуждае от такъв заради всеобщото недоволство при изплащане на обезщетения на застраховани стопанства – от една страна. И заради отказа на частните застрахователни дружества да подписват договори с овощари за период от 1 април нататък. 

Снимка от градината на Красимир Кумчев във фаталната мразовита сутрин

Снимка от градината на Красимир Кумчев във фаталната мразовита сутрин

Семейното стопанство на Красимир Кумчев пострада жестоко преди седмица, когато рано сутринта на 29 март отрицателните 4 градуса осланиха цъфналите череши и сливи. „По първоначални данни загубихме към 70% от продукцията“, посочи производителят.

Известно е, че земеделското министерство компенсира стопани, когато има не по-малко от 100% загуба на реколта. В същото време и застрахователите не участват в покриване на риска от слана. Така овощарите могат да разчитат единствено на късмет, въпреки всички създадени финансови и държавни институции. 

Идеята за създаване на земеделска застрахователна компания, в която регистрираните стопани могат да бъдат и акционери, е засега само идея. На Красимир Кумчев. Тя обаче може да се дообмисли и приложи по най-добрия начин, така че да е от полза на фермерите. 

Leave a Comment