Асоциация предупреди: Овощарството катастрофира заради сланите. МЗХГ мълчи

Снимка от градината на Красимир Кумчев във фаталната мразовита сутрин

Снимка от градината на Красимир Кумчев във фаталната мразовита сутрин – 29 март 2019 г.

Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ) алармира, че овощарството е в криза вследствие на сланите и студовете в последните десетина дни. Засегнати са над 5 000 дка – ябълки, круши и сливи на членове на БАОППЗ в областите Варна, Бургас и Пловдив. Положението в Североизточна България е катастрофално, твърди изпълнителният директор Чавдар Маринов. Адекватни мерки от страна на Министерство на земеделието, храните и горите не са предприети, подчертава той. 

Асоциацията настоява за спешно свикване на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство. Целта е на среща да се обсъди помощта, която министерството може да окаже на пострадалите. Овощарите казват, че миналогодишните 150 лв. на дка са крайно недостатъчни – едно, защото не могат да компенсира липсата на приходи. И второ, защото разходите за пострадалите градини остават – те се поливат, торят, третират, извършват им се резитби. 

От асоциацията също повдигат въпроса за липсата на защита от страна на застрахователите. „Застраховки няма или тези, които се предлагат, са по 50 лв/дка и то само за слани поразили плод, а не цвят след 22 април на съответната година – тоест във времето, когато няма слани и замръзи. С една дума сме оставени на произвола на природата“, пише в писмото, изпратено до медиите. 

Освен за пропадналата продукция, асоциацията съобщава и за огромна складова наличност от ябълки в страната. В съобщението се твърди, че търговските вериги не изкупуват българска продукция. Затова от БАОППЗ настояват при организиране на среща в министерството, да бъдат поканени и представители на търговските компании.

Leave a Comment