Биопроизводители: МЗХГ създаде наредба с 59 причини да ни се отнеме сертификата

биологично земеделиеДнес биологичните производители ще протестират от 11 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите. Те имат три основни искания: Оставката на министър Румен Порожанов, промяна на нормативите, които уреждат правилата и контрола на биологичното производство, и създаване на нов Консултативен съвет с широкото участие на биопроизводители, търговци на биологична продукция и учени в същата сфера. Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българска асоциация Биопродукти, която е организатор на протеста, посочи тази сутрин пред националната телевизия трите искания на производителите. 

Биоживотновъдът Благовеста Василева поясни, че текстовете в Наредба 5, която е в сила от есента на миналата година, са изключително рестриктивни. Наредбата е с обем 30 страници и в нея има 59 причини да ни бъде отнет сертификата, поясни тя. Тя сравни българския норматив за биоземеделие с този на Белгия, като посочи, че белгийският е само 6 страници, в които са изброени само 3 причини за загуба на сертификат. 

В Наредба 5 е предвидено, когато едно стопанство излиза от преходния период и трябва да бъде сертифицирано като био, фермерът да изпрати за своя сметка проби от всеки парцел в стопанството си към немска лаборатория. Цената на една проба е 300 лева, информира Благовеста Василева, като уточни, че често парцелите в едно стопанство са стотици на брой. Тя обобщи, че няма биопроизводител, който би издържал на подобен разход. 

Зам.-министър Вергиния Кръстева съобщи, че министерството е публикувало на интернет страницата си за обществено обсъждане проект на промени в Наредба 5. Срокът за коментари по проекта е кратък – до 18 април, но биопроизводителите биха могли да предложат корекции. В публикуваните изменения е изчистен и казусът с пробите, като вече изискването е те да се взимат не от всеки парцел, а за всяка култура или продукт, което значително ще облекчи бранша. 

Leave a Comment