Преди 40 г. Георги Иванов излетя в Космоса при мисия, която изведнъж стана рискова

Георги Инавон и РукавишниковПрез 1979 г. в 20:34 часа, московско време, първият български космонавт Георги Иванов излита в Космоса на кораба Союз-33″ заедно с Николай Рукавишников. В тази мисия българинът е космонавт изследовател, а руснакът командир. Целта на полета е да се осъществи скачване с орбиталната станция „Салют-6“ и там да се извърши изпитване на създадени у нас системи и прибори. Да обаче дефект в основния двигател на кораба прави мисията невъзможна. 

По това време Георги Иванов е на 39 г. и с отлична физическа подготовка. Завършил е военната академия в Долна Митрополия със специалност инженер-летец и квалификация пилот, първи клас. Защитил е и научна степен. Една година е обучаван в Съветския съюз за участието му в полета. 

Почти 48 часа продължава мисията на Иванов и Рукавишников в Космоса. От Земята е взето решение двамата да се завърнат, но не с капсулата, прикачена на орбиталната станция, какъвто е бил първоначалният план, а с капсулата към „Союз-33“. 

Капсулата навлиза в атмосферата под прекалено остър ъгъл и получава прекалено голямо ускорение. Космонавтите успяват да оцелеят благодарение на тежката физическа подготовка. 

40-годишнината от полета на Георги Иванов ще събере днес в София първите космонавти от 5 европейски държави – Русия, Чехия, Полша, Словакия и Унгария. Бележитата годишнина е повод Институтът за космически изследвания и технологии /ИКИТ-БАН/ и Българската академия на науките да организират серия от събития, които се посвещават и на 150-годишнината на Академията.

Leave a Comment