Парите разцепиха биопроизводителите

BASF

биологично земеделиеКрехкият съюз, който се създаде на вчерашния протест между Българска асоциация Биопродукти и Националната био асоциация, се счупи. Поне засега. От Националната био асоциация заявиха пред Агро Пловдив, че няма да присъстват на срещата в земеделското министерство, която е обявена на 12 април, петък, от 13 часа. Причината е в темата: Промени в Наредба 5. 

Биопроизводителите имат различни проблеми. Ако за сегашните бенефициенти проблем №1 е Наредба 5, то за тези, които вече не са бенефициенти, кардиналният проблем е липсата на подпомагане. И ето тук главните цели на различните формации категорично се разминават. 

Както е известно, голяма част от биопроизводителите не получават компенсаторни плащания по мярка 11 от ПРСР заради изчерпан бюджет. Сред тях са не само нови биологични стопани, но и такива, които са приключили 5-годишния си ангажимент и не могат да поемат нов, тъй като вече 3 години от МЗХГ предупреждават, че няма пари. А от две години не се допуска кандидатстване дори и под условие. 

МЗХГ е склонно да преговаря за текстовете в наредбата за био, но въобще не иска да коментира болния въпрос с пукнатия бюджет за мярка 11. Там просто не е ясно какво се случва. Отговорът от страна на министерството винаги е: Няма за какво да говорим, когато няма пари. И въобще разнообразието от отговорите е в този ред: Пари няма – няма пари. Няма, няма, няма пари, пари пари. 

Само че от Националната био асоциация, където очевидно повечето от членовете не получават субсидии, смятат, че ако се потърсят, пари ще се намерят. Освен това биото е приоритетно, тоест с предимство, макар че дори и с бинокъл не би могло да се види под кой камък е скрит прословутият приоритет. 

Този проблем тревожи едната група биопроизводители. Другата група я тегли към зъбатата Наредба 5.

При кого ще отиде министерството, с кого ще преговаря, кой ще зарадва и с кого ще си стисне ръцете? Отговорът е ясен. А тези, на които министерството обръща гръб, скоро ще намерят начин да накарат ръководството да ги погледне право в очите. Как ще стане ли? Ще видим.

1 Comment

  1. Калин казва:

    Когато служебния министър на земеделието им казваше, че парите са изпапани, те вЕрваха на Танева дето ги лъжеше, че пари има, ама „служебните“ ги криели от тях! Сега пак вЕрват, че ще им намерят пари….Докато тези бандити не бъдат изметени пари нЕма!!!

Leave a Comment