БА Биопродукти обяви, че ще продължи с протестите

протест биопроизводителиБългарска асоциация Биопродукти (БАБ) обяви в декларация от днес, че ще продължи протестите си, тъй като нито едно от исканията на сдружението не е изпълнено. 

В декларацията БАБ припомня исканията си:  – Оставка на министър Порожанов и отговорните лица, довели до безпрецедентната ситуация на война на министерството със сектора, нарушен имидж на българското биопроизводство и конкретни финансови загуби.

– Незабавна промяна на нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и включване на всички заинтересовани страни в комисията по биологично земеделие по чл. 59 от наредбата.

– Създаване на Национален Консултативен съвет по биологично земеделие с участие на всички заинтересовани страни – биопроизводители, контролиращи лица, неправителствени организации, наука, потребители. Нанесените щети и нарушения имидж могат да бъдат поправени само с максимална прозрачност в системата.

Отказът за участие в обсъждане на изменения на Наредба 5, която според биопроизводителите е изключително рестриктивна и се нуждае от промени, от БАБ обясняват така: 

  1. Разговори между БАБ и МЗХГ бяха водени многократно през последните месеци, но след тях не се случваха коментираните и договорени действия, а се предприемаха съвсем други стъпки и се вземаха решения, които изобщо не са коментирани с бранша.
  2. Решения за бъдещето на сектора могат да бъдат взети само след ясен анализ за причините, довели до сегашната ситуация и поемане на отговорност от виновните. 

От асоциацията заявяват, че започват организирането на нов протест и няма да се откажат да постигане на исканията. „Ще се борим за оцеляването на нашия сектор и за неговото развитие в условията на пълна прозрачност и ясни правила, еднакви за всички“, се казва в декларацията.

От БАБ благодарят на медиите, които коректно и отговорно са отразили протеста. 

Асоциацията предлага също така земеделското министерство да отговори на следните въпроси:

  1. КОЙ в Министерство на земеделието, храните и горите взема решения относно политиката в областта на биологичното производство. Кои са ръководителите, експертите, които го съветват. С какво образование са те, с каква експертиза и с какъв опит в областта на биологичното земеделие? С конкурс ли са назначени?
  2. Министерството е истински загрижено за потребителите. Колко проби от биологични продукти, пуснати на пазара, е взела БАБХ, отговорна за този контрол, през 2018 г. Какви са резултатите?
  3. Министърът на земеделието обяви пред журналистите, че средствата за биологично земеделие към момента не са блокирани. Това не съвпада с информацията, която до момента сме получавали, свързана с препоръки на ЕК да не бъдат изплащани субсидиите до постигане на гаранции за ефективен контрол и прозрачност. Ако към момента няма блокиране на средства ЗАЩО ТОГАВА НЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ? Защо биофермерите в последните години са на опашката в индикативния график за плащания. Нима те не се нуждаят от средства преди месец юни.

Leave a Comment