БАСЗЗ ще работи за създаване на поземлена банка и браншова камара

Моментът за създаването на камарата е узрял, счита Стайко Стайков

Стайко СтайковБългарската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) иска да изтупа от праха проект от 2003 г. за създаване на национална поземлена банка и да сложи идеята на масата. Това съобщи днес в Боровец на семинар за земеделските земи, пазара, законодателните промери и реформата в ОСП председателят на асоциацията Стайко Стайков. „Само с участието на държавата може да има реална комасация, без нея няма как тя да стане“, каза Стайков.  

Според БАСЗЗ държавата ще може като банка да купува и да продава земя, а също така и да заменя. Може да участва в проекти за комасиране, в това число и съвместно с асоциацията. „Тази идея тепърва ще я развиваме. Това ще е позитивно за всички нас“, сигурен е Стайко Стайков. 

Втората генерална идея, по която асоциацията ще работи заедно с други организации, ще е създаването на браншова камара. В нея ще участват хора от различни браншове – всички ще бъдат представени. „Вече всички браншови организации осъзнахме, че трябва да работим заедно. Желаем да се борим заедно с трудностите, които възникват и които са било от законодателен характер, или от страна на природата“, посочи председателят на асоциацията. „Смятаме, че е узрял моментът!“

Според Стайков създаването на браншова камара доведе до предварително обсъждане на законодателните инициативи и на всички земеделски проблеми, които възникват. „Доскоро всяка организация  решаваше сама проблемите си, а сега виждаме, че е много по-добре да излезем с едно лице“, допълни Стайков. 

Той уточни, че тук въобще не става дума за участие на държавата в създаването на земеделска камара. Браншовите организации сами ще създадат обединението. 

Стайко Стайков уточни, че работата по проекта ще започне от втората половина на годината, тъй като преди това земеделските организации ще бъдат доста ангажирани с обсъждането на Законопроекта за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделската земя. 

 

 

 

Leave a Comment