Започват тържества за 140 г. от Търновската конституция

Започват тържествата, с които страната ни ще отбележи 140-годишнината от приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г. 

Първата българска конституция се състои се от 22 глави и 169 члена. Конституцията провъзгласява Княжеството за конституционната монархия с парламентарно представителство. Тя урежда държавното устройство в духа на принципа на разделение на властите и предоставя широки права и свободи на гражданите. 

Търновска конституцияВ състава на първото Народно събрание, което е гласувало конституцията, влизат 229 делегати от всички краища на страната – все известни и заслужили за отечеството личности. От тях 88 са избрани пряко от населението; 117 са депутати по право на заеманата длъжност (председатели на съдилища, окръжни и градски съвети, висши духовници); 5 са представители на различни учреждения и дружества и 19 са назначени от руския императорски комисар. За председател на Учредителното събрание е избран екзарх Антим І. 

Днес българските депутати ще имат тържествено заседание в залата на Учредителното събрание от 10:50 часа във Велико Търново.

Предвижда се изказвания да направят председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателите на парламентарните групи. Народните представители ще приемат Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. 

Тържественото честване на годишнината ще започне с молебен в Катедрален храм „Рождество на Св. Богородица“ в 9.00 часа. Народните представители ще бъдат посрещнати в 10.00 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание“, където ще бъде тържествената сесия на 44-то Народно събрание. 

В 12.30 часа депутатите ще поднесат венци и цветя на паметника „Майка България“. Те ще наблюдават спектакъла „Искри“ на Националната гвардейска част и изпълнения на младежите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“. 

Тържествената заря-проверка по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция ще започне в 20.30 часа на площад „Цар Асен I”. Присъстващите ще наблюдават и аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. 

По повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция днес във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция. Инициативата е на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и се осъществява със съдействието на Министерството на образованието и науката. Целта на Урока по Конституция е да запознае учениците с историческите факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон. 

Leave a Comment