Парче от „Винпром Брезово“ обявено на продан за 1.6 млн. лв.

Делото срещу винпрома не върна милионите на държавата

Избата, която източи държавата с 8 млн. лв. ДДС, не работи, основният акционер е обявен в несъстоятелност

Имот, който е собственост на „Винпром Брезово-България“АД, е обявен за продажба от частен съдебен изпълнител. Той е общо 18 декара с две сгради, построени като разширения на избата, и се намира непосредствено до нея на Зелениковското шосе на изхода на Брезово. Оценен е на 1 565 250 лева, търгови предложения за него ще се приемат до 24 януари 2013 г. в Районен съд – Пловдив. От съобщението става ясно, че върху имота има наложени възбрани от Общинска банка, Уникредит Булбанк и НАП – Пловдив. Публичната продан ще е първа по ред.

Винпромът, който от години не извършва дейност, е приключил 2009 г. с обща загуба от почти 12 милиона лева. Известно е, че той е собственост на Радостин Илиев, макар че от Търговския регистър това не става ясно. Акционерите на Брезовската винарна са 4-ма, сред които с нищожен дял от 0.3% е съпругата на Илиев – Мария. Най-крупният съдружник е фирма ММДИ (84.6%), чиито едноличен собственик е „Сандмакс корпорейшън“, която пък е регистрирана в офшорната зона – Британските Виржински острови. Дружеството е обявено в несъстоятелност.

Винпромът стана национално известен в края на 2008 г., когато прокуратурата обяви, че е разкрита схема за източване на ДДС от фирми, свързани с него. В дъното на въртележката бяха Радостин Илиев и Ивайло Делчев. Делчев, който е работил в данъчната администрация на Пловдив, от години беше изпълнителен директор на „Винпром Брезово – България“. 8 млн. лева бяха отнети от държавата чрез препродажби на имоти – читалища и други, на все по-високи цени и съответно с все по-нарастващ ДДС, изтеглян след фиктивните сделки. Разкритията станаха повод на 7 август 2009 г. новоназначеният тогава финансов министър Симеон Дянков да освободи от постовете им пловдивските данъчни директори  Николай Брънчев и Георги Търновалийски. За Брънчев беше известно, че лично и с особена пъргавост е подписвал разрешителните документи за изтеглянето на ДДС от фирмите от кръга „Винпром Брезово„. След 3 години съдебни дела, Висшият административен съд възстанови Николай Брънчев на директорския му пост, а Красимир Стефанов, шефът на НАП, го преназначи. Този акт и досега изглежда невероятен по няколко причини. Първо, защото Брънчев има волна или неволна съпричастност в огромното ощетяване на държавата. Второ, защото е приближен до БСП чрез връзките му с Михаил Миков. И трето – защото  с новоназначението на Николай Брънчев бе пренебрегнато конкурсното начало за избор на териториален директор на НАП-Пловдив. Сергей Маринов, който бе на поста преди Брънчев да заеме стола му, бе участвал в конкурс и го бе спечелил. След рокадата  Маринов стана заместник на стария нов директор. А това създаде изключително неудобна ситуация в администрацията, коментират данъчни.

Leave a Comment