Променят условията за финансиране на предприятия в лозаро-винарска програма

Очаква се акредитиране на мярката „Инвестиции в предприятия“ и отварянето й от тази година
60 винарски изби ще получат подпомагане

устина5Условията за финансиране на винарски предприятия частично ще бъдат променени в Наредба 6 от 26 октомври 2018 г., която определя реда за подпомагане в новата лозаро-винарска програма за периода 2019-2023 г. Промените са предимно в мярката „Инвестиции в предприятия“, която до момента не е била отворена за прием. Това се вижда от Проекта на наредба за изменение и допълнение на Наредба 6, който е публикуван на страницата на МЗХГ.

В доклада към проекта зам.-министър Лозана Васлева отбелязва, че в процеса на акредитиране на мярката са били установени непълноти в приложимата нормативна уредба, „които трябва да бъдат коригирани, така че да се осигури нужната увереност, че изпълнението на мярката ще бъде съобразно изискванията на европейското право в областта.“

Измененията и допълненията са насочени към прецизиране на контролните функции на Изпълнителната агенция по лозата и виното в процеса на издаване на Удостоверение за право на участие по мярка „Инвестиции в предприятия“. Предложените текстове са съобразени с дейността на агенцията, нейните правомощия и компетенции, както и с нуждите на мярката и нейното прилагане.

За да се осигури по-доброто управление и администриране на мярката е заложено предоставянето на някои допълнителни счетоводни и други документи от страна на кандидатите, към заявлението за финансово подпомагане.

Променени са текстовете, които се отнасят до кандидатите, възложители по Закона за обществените поръчки. Включените изисквания произтичат от националната правна рамка и са свързани с прецизиране на текстове, като не предвиждат създаване на допълнителни условия за кандидатите.

Оценката на въздействието показва, че потенциално заинтересовани страни от приемането на наредбата са предприятия и организации, които произвеждат вино. Очакваният брой на бенефициентите по мярка „Инвестиции в предприятия“, които ще се възползват от подпомагането е 60 предприятия винопроизводители и организации. 

Потенциалните рискове от неприемането или ненавременното приемане на измененията и допълненията на наредбата са да не бъде получена акредитация на мярка „Инвестиции в предприятия“ и да не бъдат постигнати целите на Националната програма.

Проектонаредбата е публикувана на 16 април. Становища и предложения се приемат в 14-дневен срок от публикуването й. По-краткият срок произтича от необходимостта да бъде акредитирана мярка „Инвестиции в предприятия“, след което да бъде отворен прием на заявления за финансово подпомагане в ДФ „Земеделие“ в най-кратки срокове, така че да се осигури възможност за кандидатите да се възползват от предвиденото подпомагане за текущата финансова година, която приключва на 15 октомври. 

Leave a Comment