10 организации искат оставката на Порожанов, готвят серия протести

протест биопроизводителиДесет земеделски организации искат оставката на аграрния министър Румен Порожанов. Решението е взето на среща между ръководствата, проведена вчера, 16 април. 
 
Организациите са на производители от сектор плодове и зеленчуци, както и от биопроизводството. 
 
Оставката на министъра се иска заради липса на политики, стратегия и цели за управление. А също така и заради тотално пренебрегване и ощетяване на браншовете биологично производство, производство на плодове и зеленчуци и картофи.
 
На 19 април организациите ще дадат пресконференция от 12:30 часа в БТА, София. 
 
На 23 април ще бъде проведен мащабен протест пред сградата на земеделското министерство. Той ще е втори по ред след протеста на Българска асоциация биопродукти, който се състоя миналата седмица. 
 
Най-големият протест се очаква да е на 7 май, отново пред МЗХГ. 
 
Организациите, които искат оставката на Румен Порожанов, са: БАБ – Българска асоциация биопродукти; НБА – Национална биологична асоциация; НСГБ – Национален съюз на градинарите в България; БАОППЗ – Българска асоциация на организациите на производителина плодове и зеленчуци; АБП – Асоциация Български Пипер; БАК – Българска Асоциация на Картофопроизводителите; Съюза на производители на праскови; Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели; НПО на оранжеристите от Северозападна България. 
 
Очаква се още две организации да вземат решение дали да участват в протестите.
 

Leave a Comment