Димитър Греков иска реформа в Агенцията по сортоизпитване

Греков се среща със семепроизводители

Греков поиска да се състави работна група, която да състави програма за решаване на проблемите на семепроизводителите
Снимка на Север.БГ

„Трябва да има административна реформа в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС), както и в други структури в Министерството на земеделието и храните.“ Това мнение изказа днес на среща с Националната асоциация за семена в Арбанаси земеделският министър проф. Димитър Греков. На нея заетите със семепроизводство споделиха проблемите си.

Само 30 процента са сертифицираните семена, които се използват в страната. „Ако се сертифицират семената ще се повиши качеството на продукцията. Всеки агроном може да получи разрешение за частен полски инспектор“, видя решение на един от проблемите министърът.  Той предложи до края на месеца да се направи работна група, която да започне да решава проблемите в сектора, а след един месец да се проведе нова среща между него и асоциацията.

„Проблемите на българската селскостопанска наука са и мои проблеми“, каза още проф. Греков. „Хората, заети с българската наука, не може да се занимават с битовизми.  Ние трябва да помогнем на учените да произвеждат наши семена и да имаме агресивна реклама на българските сортове“, каза още той.

Leave a Comment