Защо стопаните на плодове, зеленчуци и био се целят в Порожанов?

Страстната седмица идва

градинарЗа първи път в по-новата и по-старата ни земеделска история производителите на плодове и зеленчуци излизат на масов протест. Като изключим ценовите бунтове тук-там на доматопроизводителите през юли 2013 г. (по времето на министър проф. Димитър Греков), подобно нещо не се е случвало. Десет организации (а може да станат и повече) стягат редиците за 23 април, когато от 14:30 часа трябва да започне протестът с едно основно искане: оставката на министър Румен Порожанов

Колко души ще се съберат?

Производителите на плодове и зеленчуци заедно с биологичните фермери са около 20 хиляди, а това е едно много сериозно число. От МЗХГ съобщиха при последното плащане на обвързана подкрепа в края на март т.г., че помощта е преведена към 13 700 производители. Отделно от това биологичните фермери са към 6 хиляди. Така че сумарно и теоретично протестиращите могат да образуват една силно впечатляваща човешка маса.

Само че голяма част от стопаните са толкова дребни, че дори пътните разходи до София и обратно могат да ги спрат. Хора с по 5-10 дка зеленчуци бягат и от създадените браншови организации, тъй като трябва да плащат членски внос. Но каквито и жалостиви аргументи да посочим, за да бъде оправдана малката членска маса в организациите, истината е, че фермерите, които се смятат за самодостатъчни и не се интересуват нито от преговори, нито от протести, заслужават да си сърбат попарата. Ако искат нещо да се промени – те нямат глас. Ако решат да се оплачат – нямат глас. Ако имат гениални идеи за бъдещето – нямат глас. Те могат само вкъщи да говорят и да бъдат чути, и нищо да не произтече от това. 

Когато миналата седмица Българска асоциация биопродукти излезе на протест с плакати за оставката на министъра, паметливите си дадоха сметка, че до момента нито една браншова организация не е поискала да бутне Румен Порожанов, който е на поста от началото на май 2017 г. Неговата оставка бе пожелана от Корнелия Нинова миналото лято заради чумата в Странджа, но дори тогава протестиращите овцевъди и козевъди от НОКА не посегнаха на земеделския министър. 

А ето че сега не една и две, а 10 организации от сектора тръгват на протест с едно общо желание – министърът да бъде сменен. 

Лидери на браншовите организации обясниха, че доверието е непоправимо счупено. Най-потърпевши са биопроизводителите, за които няма бюджет в мярка 11 и тези, които трябва да отговорят на свръхизисквания в новите нормативи. 

Губещи са и зеленчукопроизводителите, които почти ежегодно делят значителна част от субсидиите си с играчи, току произвеждащи нещо на сметка като тикви, картофи и други. 

Производителите на плодове са недоволни от неучастието на министерството при поражения от пролетни слани. Оплакват се от непродадената още реколта ябълки и затрупаните с вносни плодове търговски вериги.   

От организациите си спомнят, че до момента министър Румен Порожанов е участвал в едно единствено заседание на Консултативен съвет, което според тях демонстрира пренебрежителното му отношение към производството на плодове и зеленчуци. Факт е обаче, че в последните месеци бе нотифицирана и е в процедура на прилагане държавната помощ за сертификата GlobalG.A.P., както и за заготовка и съхранение на плодове и зеленчуци. 

Въпреки някои полезни движения на министерството към производителите на плодове и зеленчуци, и желанието на МЗХГ да промени Наредба 5 според изискванията на бранша, от организациите смятат, че нещата вече не могат да бъдат поправени с диалог. Не може да се сложи бяла покривка на счупената маса на преговорите. При толкова становища, искания и предложения, входирани от секторите Плодове и зеленчуци и Био, които са били оставени без внимание, няма как да се навакса пропуснатото от Консултативния съвет, който предстои на 22 април.

Но нека видим какво ще се случи през Страстната седмица, която идва.

 

Leave a Comment