Честит Лазаровден!

цвете, глухарчеДнес е Лазаровден, християнският празник, който носи надежда за възраждане и за отгръщане на нова, по-щастлива страница в живота . С него се припомня едно от чудесата, извършени от Иисус Христос – чудото на възкресението. 

Лазар е бил приятел Иисус, но се разболял и умрял. Три дни след неговата смърт, Христос го възкресява с думите: „Лазаре, излез вън!“ Затова името е символ на здравето и младостта. То означава здраве.

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. В миналото в Източна България на този ден се е изпълнявало специално хоро – буенек, а лазерките обикаляли с песни домовете в селото. Те трябвало да скачат високо, за да пораснат посевите и да бъде плодородна годината, и да тропат силно с крак – за да бъде здрав и да се множи добитъкът.

Считало се е, че този ден е най-добрият за мъжете да поискат ръката на избраното от тях момиче.

На този ден се изпълнява и обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат върбови клонки и цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница, който е на следващия ден. Китките се освещават в църквата, след което момичетата обикаляли къщите и благославяли стопаните за здраве, щастие и берекет.

На Лазаровден имен ден празнуват Лазар, Лазарин, Лазара, Лазарка. 

Leave a Comment