Протестът на секторите Био и Плодове и зеленчуци се надява на среща с премиера

МЗХГПовечето от протестиращите организации няма да участват в Консултативния съвет към МЗХГ, насрочен от 14 часа

Днес, 22 април, от 13 часа започва националният протест на производителите от секторите Биологично земеделие и Плодове и зеленчуци. Над 10 организации ще вземат участие в него, като намеренията на недоволните е да се съберат поне хиляда души пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите.

Час по-късно – от 14 часа, е насрочен Консултативен съвет в МЗХГ.

„Ще отидем на Консултативния съвет, за да видим какво имат да ни кажат от министерството“, обясни Милен Стоянов от УС на Българска асоциация Биопродукти. Той добави, че в дневния ред са включени много точки, така че протестиращите организации едва ли ще останат докрая на срещата. След 14 часа недоволните ще продължат към Министерския съвет, за да поискат среща с премиера Бойко Борисов.

На въпроса при какви предложения на МЗХГ протестът би спрял, Милен Стоянов каза, че не може да коментира нещо, което не се е случило. „Може би от земеделското министерство ще направят някои предложения, но за да спре протестът е необходимо всички организации да се съгласим с това“, поясни Стоянов.

Слави Трифонов от Националната био асоциация пък прогнозира, че от страна на недоволните организации присъствието на Консултативния съвет ще е незначително. Повечето водачи на протеста ще продължат към правителствената сграда, където ще очакват премиерът да приеме част от недоволните.

Основно искане на протестиращите е оставката на министър Румен Порожанов, която е извън основните цели на двата сектора. От сектор Био стопаните настояват за осигуряване на допълнителен бюджет за годишните компенсаторни плащания, така че всички биологични стопанства да получат подпомагане. В момента от подпомагане са изключени новосъздадените био ферми, както и тези, чиито 5-годишен ангажимент е приключил. По другото искане на бранша – промени в рестриктивната Наредба 5, от МЗХГ показаха готовност да се вслушат в исканията на Българска асоциация Биопродукти.

Недоволството на сектор Плодове и зеленчуци е свързано с много контретни проблеми и с един генерален – липсата на стратегия за развитие на тези производства.

 

Leave a Comment