Син език в Гърция, Полша установи за седмица 50 случая с АЧС

111

Данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните, установени в периода 12-19 април, показват, че в Гърция е доказано вторично огнище на болестта Син език. В Румъния пък продължават да обявяват нови огнища на Африканска чума по свинете и при домашните, и при дивите животни.

рез периода в страната ни няма регистрирани заболявания при животните, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

В Румъния има при домашни свине са установени 4 първични огнища в областите Arges, Calarasi и Galati. При диви – 3 първични огнища в областите, Buzau, Giurgiu и Salaj. Освен Африканска чума, Румъния е обявила и Инфекциозна анемия при конете – 9 първични огнища.

Гърция (област Dodekanisa) е обявила Син език (BTV 16) при овце, кози и говеда.

Франция има 9 първични и 3 вторични случаи на заболяването Треса от Долината на Рифт. Засегнати са както говеда, овце и кози. Освен това има обявена информация и за Туберкулоза при говедата.

Италия е регистрирала данни за Син език (BTV 01 при говеда, BTV 04 при говеда, овце и кози) и АЧС при диви свине-едно първично огнище в област Sassari. Освен тези заболявания е обявила и Туберкулоза при говеда-3 първични огнища.

Белгия има 17 вторични огнища на АЧС при диви свине.

Латвия има 3 вторични огнища на АЧС при диви свине и в Литва 8, както и Ензоотична левкоза.

В Унгария има 32 вторични огнища на АЧС при дивите свине (почти наполовина помалко от миналия отчетен период). Страната е втората водеща по най-много регистрирани случаи на заболяването Африканска чума при дивите свине. Освен АЧС, властите на Унгария са обявили и Туберкулоза при говеда, както и Антракс.

Полша е обявила 50 първични случая на АЧС при диви свине. Нарежда се на първо място сред страните докладвали за това заболяване.

Украйна е отчела 1 първично огнище на АЧС при домашни свине.

Leave a Comment