Агростатистика: Към 13 млн. литра е виното, произведено извън предприятия
През 2018 г. са били реколтирани общо 31 320 хектара лозя. От тях малко над 29 хил. хектара са заети от винени сортове, а близо 2 хил. хектара от десертни, показват окончателните резултати от проведено от МЗХГ чрез отдел „Агростатистика“ статистическо изследване.
Преработеното грозде от реколта’2018 за производство на вино и гроздова мъст, декларирано от регистрираните винопроизводители в Агенцията, е 151 938 тона. Виненото грозде, преработено извън промишлените предприятия, е 27 029 тона. То представлява 15% от общото количество грозде за преработка, което е 183 209 тона. Гроздето за директна консумация през 2018 г. е било 12 261 тона, което е 6,2% спрямо националната гроздова реколта за миналата година. Тя е 195 470 тона.
Общото количество произведено вино в промишлени условия е 1 040 648 хектолитра. А общото количество произведено вино миналата година е 1 170 184 хектолитра (малко над 117 млн. литра – б.р.). Това означава, че напитките, направени извън предприятия, са почти 13 млн. литра.
По данни на ИАЛВ през 2018 г. са създадени 1 421 ха нови насаждения с винени лозя.
Около 5% от площите в стопанствата са с млади, невстъпили в плододаване лозя. В следствие на лоши климатични условия от около 2.2 хил. ха плододаващи лозя не е прибрана продукция, а за близо 15 хил. ха не са полагани грижи, поради икономически и социални причини.
Неподдържаните лозя, както и тези на маломерни и разпокъсани парцели извън земеделските стопанства, са над 13 хил. ха. Общо площите с лозя в България през 2018 г. са 64 400 ха.