Активни потребители: Мийте марулите, замърсени са с бактерии и нитрати

салата-гигант

Архивна снимка на АгроПловдив

Изследване на листни зеленчуци, извършено от Активни потребители установи наличие на нитрати в 17%, колиформи в 89% и Escherichia сoli в 61% от салатите.

От организацията обясняват, че листните зеленчуци са били закупени от няколко големи търговски вериги и 4 общински пазара. Закупени са 18 продукта, от които 14 салати, включително една тип „Айсберг“, и четири връзки зелен лук. Зеленчуците са били опаковани в пликове и доставени същия ден в лабораторията.

Изследването е регистрирало замърсяване с нитрати на 3 (17%) продукта (от 18) всичките марули. Две от тях са закупени от пазари и една от търговска верига. Максималното измерено количество на нитрати е 5 гр/кг. Това е малко над максимално допустимото и не представлява сериозен риск за здравето на потребителите. „Въпреки това наднормени нитрати в една от 6 салати не трябва да се пренебрегва и се надяваме Агенцията по безопасност на храните да вземат реални мерки за контрол на този замърсител в търговската мрежа“, обръщат внимание от Активни потребители.

При 16 от листните зеленчуци (89%) се откриват колиформи. При 11 (61%) се установяват и E. сoli . Всички зеленчуци с E. сoli са замърсени и с колиформи. В единствената салата тип „Айсберг“, която се продава в цяла опаковка не се откриват бактерии.

Резултатът е много тревожен и показва, че пресните листни зеленчуци, независимо от обектите в които се продават, са с много висока честота на замърсяване с бактерии. Източник на колиформите обикновено е почвата и поливната вода. Присъствието им в марулите вероятно е в следствие на лошото почистване и недостатъчното измиване. За разлика от колиформите източник на E. сoli е фекално замърсяване. То може да стане от внасяне на органична тор, манипулации с замърсено оборудване, неправилно съхранение и др. Недостатъчното почистване и измиване подпомага развитието на бактериите и съответно повишава рисковете за потребителите, посочват от организацията.

Съвети: 
  •     Не купувайте зеленчуци със загнили или такива със силно хлоротични (избелели), изсъхнали или нахапани листа;
  •     Избягвайте марулите зацапани с пръст. Това най-малкото е свидетелство за немарливост от страна на производителя и търговеца;
  •     Измивайте листните зеленчуци с течаща вода листо по листо! Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите които понякога се крият между листата;
  •     Препоръчваме ви освен измиването да накисвате салатите в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси. Ако подозирате замърсяване с микроорганизми може да дезинфекцирате марулите с 1% разтвор на водороден пероксид (кислородна вода), но преди това задължително се консултирайте за процедурата с аптекаря от когото купувате препарата и инструкциите за употреба! Не забравяйте, че след дезинфекция трябва обилно да оплакнете с питейна вода.
  •     Избягвайте да давате салата от листни зеленчуци на много малки деца, или поне преди това накисвайте и измивайте старателно.
  •     Продукцията от фермерски пазари, или отглеждана в домашни условия или биологично производство е с по-висок риск за съдържание на нитрати или бактерии!

 

Leave a Comment