Боядисване на яйца в чудотворния храм на Белащица „Св. св. Козма и Дамян“

великденски яйца

Ученици и възрастни доброволци боядисаха днес стотици яйца в храма на село Белащица „Св. св. Козма и Дамян“, като оставиха малка партида и за следобед. Тогава децата от детската градина ще се включат в благотворителната акция на кмета Цветанка Читакова.

боядисване на яйца в църквата "Св.св. Козма и Дамян" в с. Белащица - Великден

 

Още от 2014 г. възрастните и самотни хора получават Великденски подарък от кметството – боядисани яйца. Преди 5 години в храма бяха вапцани хиляда яйца и тогава г-жа Читакова не е мигнала от притеснение дали ще могат да се раздадат всички, има ли толкова възрастни хора в селото. След като не останало и едно яйце за цяр и след няколко обаждания от бладодарни хора, кметицата решила Великденската благотворителна акция да се превърне в традиция.

Кметът Цветанка Читакова и 17-годишният благотворител Кирил Балдев

Кметът Цветанка Читакова и 17-годишният благотворител Кирил Балдев

 

Тази година към яйцата ще има и козунак. Пухкавият сладкиш пък е осигурен от 17-годишния Кирил Балдев от Пазарджишко и неговата инициатива „Козунак за всеки пенсионер“. Чрез социалните мрежи младежът е популяризирал намерението си да бъдат зарадвани колкото може повече възрастни хора в навечерието на Воскресение Христово. Така от цялата страна започнали да пристигат по куриери пратки с козунаци. Балдев е влязал във връзка с кметовете на 10 родопски села и вече започва да ги разнася. За Белащица козунаците са 50. 

Иконата на свети Ефрем в белащенската църква

Иконата на свети Ефрем в белащенската църква

В добавка на светлото Великденско настроение в красивия двор на черквата, докато отец Мирослав извършваше маслосвет, клисарката Величка Стоичкова разказваше на децата и възрастните за чудесата, които започнали да струят от новата икона на св. Ефрем. Иконата е в църквата от края на октомври 2018 г. Пристигналите от Гърция по-късно мощи на светеца допълнително увеличили лечебната й сила. Вече има оздравели хора, на които иконата е помогнала, даде примери Вили. 

Leave a Comment