Искане: Обвързаната подкрепа между плодове и зеленчуци, и животновъди да е 50 на 50

МЗХОрганизациите от секторите био, плодове и зеленчуци имат 4 предложения за зам.-министър

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и представители на организации от секторите плодове, зеленчуци, картофи и биопроизводство, подписаха споразумение за изпълнение на исканията на бранша. Документът е резултат от протестите, които първи започнаха от Българска асоциация биопродукти на 9 април, с искане на оставката на аграрния министър Румен Порожанов.

Ще бъде назначен заместник-министър с ресор „Плодове, зеленчуци, картофи и биоземеделие“, който ще бъде предложен от земеделците, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. 

Мариана Милтенова

Мариана Милтенова

До 7 май браншовите организации трябва да представят предложенията си за нов заместник-министър. „Имаме четири кандидатури“, поясни за Агро Пловдив председателят на Съюза на градинарите Мариана Милтенова. Сред тях има фермери, научни работници, експерти, добави тя, но отказа да посочи конкретни имена.  

Предстои и изготвянето на Стратегия и План за действие за  възстановяване и развитие на секторите. Ще бъде приет и пакет от мерки в краткосрочен и дългосрочен план, с цел осигуряване на съответния бюджет за 2019-2022 г. и в рамките на новия програмен период.

Браншовите организации настояват обвързаната подкрепа, която сега се разпределя между сектор Животновъдство и сектор Плодове и зеленчуци, да е в съотношение 50 на 50. През този програмен период производителите на плодове и зеленчуци получават 34-35% от общия бюджет за обвързано подпомагане. Според нов регламент условията могат да се променят ежегодно по искане на съответните земеделски министерства, входирани до 1 август в ЕК. 

За да има възможност за субсидиране на всички биологични производители, е внесено предложение да бъде заложен таван на финансиране, който да е за до 300 дка в стопанствата. 

С цел изработване на политики и стратегии, съвместно с браншовите организации, ще бъде създаден и Консултативен съвет по биоземеделие.

В документа, разписан от двете страни, е заложено и създаването на дирекции „Плодове и зеленчуци“ и „Биологично производство“, във функциите, на които да бъде включено и развитието на планинското и полупланинското земеделие.

„Новият зам.-министър не може да помогне на производителите на плодове, зеленчуци, картофи и биопродукция, ако липсва подкрепа от страна на правителството, Народното събрание и земеделското министерство“, според Мариана Милтенова. Тя се надява чувствителните сектори да се превърнат в национален приоритет, така че не изчезнат българските плодове и зеленчуци, и да спре обезлюдяването на селата.  

Leave a Comment