143 г. от първата пушка на Априлското въстание

Zname_Aprilskoto_vastanieПреди 143 години на 20 април 1876 г. (1 май по нов стил) пуква първата пушка на Априлското въстание. Това се случва на Калъчевия мост в Копривщица, когато изпратената жандармерия на поробителя иска да арестува Тодор Каблешков. Османски военни части били подсилили реда в Копривцища, тъй като предател разказал за тайното събрание в Оборище, на което се взело решение за въстанието. Четниците в Копривщица изгонили военните части, убили мюдюринът и в градчето била установена революционна власт. Тогава Каблешков написал прочутото Кърваво писмо, че освободителният бунт е започнал.

„Братя! Вчера пристигна в село Неджеб ага, из Пловдив, който поиска да затвори няколко души заедно с мене. Като бях известен за вашето решение, станало в Оборищкото събрание, повиках няколко души юнаци и след като се въоръжихме, отправихме се към конака, който нападнахме и убихме мюдюра, с няколко заптии… Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!… Ако вие, братя, сте биле истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище…  Копривщица, 20 априлий 1876 г. Т. Каблешков.

Бях очевидец, когато се извърши всичко гореказано в писмото на Тодора. Тръгвам за Клисура, за да направя същото. Н. Караджов“

Куриер на писмото станал 19-годишният Георги Салчев, който изминал пътя от Копривщица до Панагюрище само за два часа, а точно преди да влезе в града конят му издъхнал.

Още в същия ден Георги Бенковски обявил в Панагюрище началото на въстанието, въпреки че то било планирано да избухне след десет дни.

От военна гледна точка Априлското въстание е крайно неуспешно заради масовата смърт на българите в селата, където се водят сражения. Полкове, артилерия, башибозук, черкези са хвърлени срещу въстаниците, които имат силен дух, но недобра организация и въоръжение. Жертвите са около 30 хиляди. Панагюрище е опожарено, в Перущица оцеляват 150 старци и деца от 2000-те жители на града. Пет хиляди души от Батак са изклани и убити, а този от ужас, описан от журналисти, Европа е потресена.

Днес в Клисура президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово.

Преди това ще се състои литийно шествие от Църквата „Свети Никола“, а в храма „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена заупокойна панихида в памет на загиналите за свободата на България.

Тази вечер в Копривщица ще има възпоменателна заря. Кулминацията на празненствата е на 1 май. Ще има концерти и тържества, както и възстановява на моменти от Априлското въстание.

Leave a Comment