Румен Порожанов отрече синът му да е консултант по земеделски проекти

Уволнената зам.-директорка на ДФЗ само помогнала за реклама на къщите за гости в Юндола

Порожанов, бТВПодалата оставка по искане на министър Румен Порожанов заместник-директорка на ДФ „Земеделие“ Иванка Багданова-Мизова само е помогнала за рекламиране на къщите за гости в с. Юндола. Това е казала тя при разговора й със земеделския министър на 30 април, разказа тази сутрин пред бТВ Порожанов. 

Той поясни, че е получил информацията за телефона на Багдатова-Мизова, посочен за връзка при резервации в двете къщи в родопското село, от службите, които се занимават с усвоените евросубсидии по ПРСР. В последните две седмици новините за възползвали се от мярката за къщи за гости висши държавни служители никнат като гъби. 

Тв репортаж показа двете къщи близнаци в Юндола, които по документи се водят собственост на съпругата на кмета на селото Емине Местан. Получената за тях субсидия е в размер на 281 хил. лв. Къщите са построени през 2009 г. Съпругът на бенефициентката – Мехмед Местан, заяви, че въобще не познава Иванка Багданова- Мизова. Тя е снаха на семейство Мизови, които живеят в Юндола. Местните твърдят, че семействата Местан и Мизови са в близки отношения. 

Кметът Мехмед Местан твърди, че нищо не знае за сайтовете, в които се рекламират къщите за гости Тара, нито пък е плащал за подобни услуги. 

Румен Порожанов заяви, че тепърва ще се установява връзката на Иванка Багдатова-Мизова с къщите за гости в с. Юндола. Той обаче намекна, че е възможно да няма вина, тъй като тя е имала възможност покрай развитието на скандала с къщите да премахне телефона си от двата сайта, но очевидно е забравила и не го е направила. Министърът изрази задоволство, че двете къщи работят по предназначение – приемат туристи. 

Земеделският министър поясни, че мярката за къщите за гости е била отворена два пъти и то в периоди, когато той не е бил директор на фонда. Първият прием е бил през 2009-2010 г., а вторият през 2014 г. „По мое време през 2015 г. договарянето бе приключило“, посочи Порожанов. 

Той допълни, че през периода 2011-2016 г. фондът е подал към прокуратурата 538 сигнала за евентуални нарушения, които сигнали са по всичките схеми и мерки. 

По повод скандала „къщи за тъщи“ през 2016 г., който уличи служителя на ДФЗ Янаки Червеняков, министърът каза, че не е наясно какво се е случило след уволнението на Червеняков. На подсказаната от водещия информация, че служителят е бил възстановен на работа от съда, но в момента е в отпуска, Румен Порожанов отговори: „И аз така съм чувал“. 

Относно най-новото разследване на сайта Бивол за връзката на сина на земеделския министър с одитиращата дейността на фонда и Разплащателна агенция компания „Делойт“, министърът съобщи, че по време на одита през 2015 г. Порожанов младши е бил там само стажант. Румен Порожанов бе категоричен, че Антоан Порожанов не разработва като консултант проекти, които са свързани със земеделието. Но не отхвърли възможността синът му да има разработки за еврофинансиране по други програми. 

В заключение министърът заяви, че Еврокомисията е наказала България с 11 млн. евро заради нарушения по различни мерки. Санкцията няма да се плати от държавния бюджет, а ще се удържи от средствата, които се превеждат за България. 

Leave a Comment