Пчелите в стопанство със 180 кошера във Врачанско умряха от глифозат

Браншът ще участва в национален протест в Плевен на 4 май

пчела майкаПчелите в стопанството на Ивайло и Мария Дочеви от с. Ступец, област Враца измряха до една, отровени от глифозат, който се съдържа в няколко хербицида. Пчелинът на Дочеви е със 180 кошера, съобщи бТВ. Семейството е заплатило 800 лв. за лабораторен анализ, който да установи причината за масовата смърт на пчелите. 

„Ние сме държава на хартиен носител“, коментира Ивайло Дочев. Той не е получил предупреждение от земеделците в землището, че ще третират срещу плевели. Освен това този, който е пръскал хербицида, не се е съобразил със забраната да извършва растителна защит в часова зона от 10:00 до 20:00 часа. 

На 4 май, събота, пчеларите се събират на национален протест в Плевен. 

Случаят с унищожените пчели в с. Струпец прикова вниманието на пчеларите в страната затова в протеста ще участват хора от цялата страна. Пловдивската организация „Акация 1899“ също ще изпрати свои представители в Плевен. Председателят Николай Гайдов обясни, че освен че земеделците не спазват забраната за третиране през деня, те не се съобразяват и със забраната от използване на химикали във фаза цъфтеж. 

Николай Гайдов посочи още, че дори и родината на глифозата – САЩ, е забранила употребата му, тъй като вече е доказан канцерогенният му ефект.

Той добави, че при обсъжданията между бранша и представители на МЗХГ се е стигнало до съгласие държавата да поеме разходите за извършване на лабораторни анализи при смърт на пчели. Това обаче още не е уредено нормативно. Предстои БАБХ да плати разходите на извършване на анализи на растителни проби, за да се установи в кое поле е бил приложен хербицидът, предизвикал смъртта на милиони пчели в стопанството в Струпец. 

Leave a Comment