Честит Гергьовден! Ако вали, излезте под дъжда

Манастирът "Св. Георги" в с. Белащица

Манастирът „Св. Георги“ в с. Белащица

Днес е Гергьовден, един от най-обичаните празници в годината. Православната църква почита на този ден любимия светец Георги Победоносец. Армията – храбростта на героите. Селото – овчарите и стадата. Всяка капка вода на този ден е целебна и златна за реколтата, а синоптичните прогнози за почти всички области в страната сочат валежи. Не поройни, а дъждец. Старите писания казват, че ако дъждът ви намокри на Гергьовден, ще бъдете здрав през цялата година.

За Гергьовден обичаите и обредите се свързват преди всичко с грижите за добитъка в началото на животновъдната година. Голяма част от тях се извършват при кошарите, на зелените поляни, на нивите, край реките и изворите.

На Гергьовден се раздава прясно мляко, сирене и месо за мъртвите. Обредното изливане на първото мляко се извършва в земята или в реката. Символиката с реката е, за да тече млякото на овцете като реката, т.е. като водата. Важен момент на Гергьовден е първото обредно издояване на овцете. Първа се дои овцата, която най-напред се е оягнила. Нейното агне се пренася курбан на свети Георги.

На този ден се обикалят нивите и се бодват в тях разлистени клонки. Според този обред силата на разлистеното клонче се предава на нивата, за да се увеличи плодородието й. За Гергьовден се приготвят обредни хлябове и гергьовски краваи. Символично върху тях се изобразяват овце и агнета, кошара и овчар.

В нощта срещу празника, преди да пропеят петлите, хората отиват на някоя ливада или поляна, където се търкалят в утринната роса. Някъде само ходят боси по росата или си мият лицето и ръцете с нея, другаде и пият роса. Къпането в росата се прави от хората, за да са здрави и да не ги боли кръст през годината. Вярва се още, че събраната по Гергьовден роса има особена целебна сила.

Освен „къпането“ в роса се практикува и обредното къпане в реки и извори. Както при росата, така и при измиването с вода съществува обичаят да се носи в къщи вода (на някои места тя се носи в пълно мълчание – т. нар. мълчана вода), с която се замесват обредни хлябове. Някъде (Разградско, Пловдивско) се вярва че на този ден водата е толкова лековита и даваща сила, че дори мечките се къпят за първи път в годината на този ден.

Тази година овцевъдите ще отпразнуват Гергьовден от 10 до 12 май при Петропавловските ливади над Лясковец, където за осми път ще се проведе събор.

Денят на храбростта и Българската армия ще бъде отбелязан навсякъде с водосвет на бойните знамена и знамената-светини. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини. Над 1000 военнослужещи ще участват в традиционния военен Гергьовденски парад, който ще стартира в 10 часа на жълтите павета в столицата.

Свети Георги Победоносец се почита както от християни, така и от мюсюлмани. Той е покровител на България, Грузия, Канада, Каталония, Англия, Етиопия, Гърция, Черна гора, Португалия, Сърбия, градовете Истанбул, Любляна и Москва.

Честит празник!

Leave a Comment