След градушка трябва да се пръска в първия възможен момент

Градушки паднаха на много места в страната вчера, най-опустошителна бе в с. Българане, община Левски, област Плевен. Там ледените късове бяха с големината на орех. 

След градушката в с. Българане

След градушката в с. Българане

Лед се посипа от небето и в Благоевград, Кюстендил, Силистра, Левски, Ловеч, Плевен-Бяла. В пловдивското село Калояново градушката е била с размер на бобено зърно и е валяла 15 минути, съобщава Подбалкански новинар. Вчера следобед градушка падна и в Раковски, докато папа Франциск беше в църквата „Свети Архангел Михаил“.

Какво трябва да направят стопаните, чиито посеви и градини са ударени от градушка? Припомняме съветите на проф. Светослав Бобев от Аграрния университет в Пловдив, които той даде преди три години и които са валидни и днес. Проблемът в момента е, че на места има силни ветрове, които правят невъзможно провеждането на растителнозащитни практики.

проф. Светослав Бобев

проф. Светослав Бобев

„Не са еднакви мерките, които се взимат за опазване на реколтата след градушка при зеленчуковите и овощните култури. Основната разлика е, че при дърветата трябва да заздравяват рани горе при дървесината.

При едногодишните, каквито са зеленчуковите култури, е необходимо да се третира с широко спектърен фунгицид – меден препарат, дитан, манкоцеб, дитиокарбамати или от този тип. Трябва да се съблюдават и карантинните срокове.

След градушка се отварят рани и растенията се атакуват от ботритис и други патогени. Срещу тях борбата трябва да се води с контактни фунгициди. Но тъй като тази година има доста нападения от мана, стопаните могат да комбинират със системни препарати, тъй като ако паднат нови валежи, които напоследък са доста чести, никой не може да изключи нови инфекции от мана или бактериози.

При наранените овощните дървета отново трябва да се пръска с медсъдържащи препарати. И нека стопаните не се притесняват от това, че по някои сортове заради тези препарати могат да се появят ръждавини по плодовете. По-важно е да мислят в перспектива да си запазят клоните и дърветата за следващия сезон.

Със сигурност след градушка по това време на годината има и наранени плодове. Ако е костилков вид, който предстои да зрее, Monilinia fructigena (вид гъба) точно това чака. Тя причинява късно кафяво гниене. Когато пръскат, овощарите непременно трябва да съобразят карантинния срок на препарата със срока на зреене. Хубаво е, че с едно пръскане с медсъдържащ препарат, проблемът отпада.

Добре е да се пръска колкото е възможно по-скоро след градушка.

Ако някой не си е водил преди това добре растителната защита и има инфекциозен натиск, проблемите в градината му след градушка ще тръгнат с по-голяма сила.“

Leave a Comment