Градушката надупчи листата на слънчогледа в района на Раковски и Брезово

Градушката пожали повечето посеви и градини в област Пловдив. „Големината на ледените зърна в община Брезово бяха колкото грахово зърно, а в община Раковски по-малки“, съобщи председателят на Съюза на пловдивските зърнопроизводителите Людмил Работов. От кооперация „Единство“ в с. Костиево, община Марица, също съобщиха, че градушката не ги е подминала, но заради размера й на леща, поражения не са констатирани.  

ледени зърнаДнес, когато земеделците се разходили из нивите, за да видят какви са пораженията, са се успокоили. „Само по листата на слънчогледа тук-там има дупки. При пшеницата и рапицата няма щети“, уточни Работов. 

Според него ударените от градушката посеви ще могат да се възстановят. 

Повечето зърнопроизводители не смятат да третират извънредно културите заради падналата градушка. Намерението им е да подсилят имунната система на растенията с аминокиселини. 

Изрядните фермери са извършили в края на април и първите дни на май първо фунгицидно третиране на житните, което е имало превантивен характер. Заради честите превалявания те ще следят и за появата на болести. Известно е, че българските сортове пшеница страдат от септориоза, а чуждите от ръжди, и по-точно от кафява ръжда.

Leave a Comment