Земеделската кооперация в с. Костиево очаква договор с Китай през юни

Кооперацията ще участва в китайско изложение с ориз, белен слънчоглед и олио
Борислав Стефанов

Борислав Стефанов при наскоро засято с ориз поле

Земеделската кооперация „Единство“ в пловдивското село Костиево очаква договор с държавната китайска компания „Тянджин агробизнес къмпани“ през юни. Преди това кооперацията ще участва в големия панаир в град Нимбо, Китай със собствен ориз и с произведени на ишлеме белен слънчоглед и олио, разказа пред Агро Пловдив председателят на кооперацията Борислав Желев. 

В края на месец март т.г. Стефанов подписа меморандум за сътрудничество с Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ). В документа е фиксирано, че кооперацията и центърът ще работят за създаването на демонстрационна зона в селскостопанската област. 

Меморандумът обаче е твъде общ документ и Стефанов очаква по-конкретни ангажименти да бъдат определени в договора.

Миналата седмица на посещение в с. Костиево са дошли представители на китайската земеделска фирма, която оперира в България. Те са разгледали кооперативния склад и са изразили желание да предоставят хибриден ориз, създаден в Китай, който да се отглежда с демострационна цел върху 1000 дка чалтици на „Единство“. Това обаче ще се случи следващата година, тъй като в момента вече е късно – „Единство“ приключва със засяването на ориза, който ще се отглежда върху 4 хил. дка.

„Разказаха ни, че този техният хибриден ориз не се сее, а се сади, тъй като от семената предварително се произвеждат разсади в оранжерии“, обясни Борислав Стефанов. Така ако нашите оризопроизводители засяват един декар с 25-26 кг оризово семе, за отглеждането на китайския хибрид ще отидат 6-7 кг семена за декар. 

„Демонстрационната зона е съвместна. Както Китай ще ни изненадва със свои продукти и технологии, така и България ще може да покаже свои новости в областта на земеделието, за да имаме взаимни ползи от демонтрациите“, поясни Борислав Стефанов.  

Кооперацията в Костиево стопанисва около 17 хил. дка земя, върху които отглежда пшеница, ечемик, ориз, царевица, слънчоглед, рапица. В землището на Костиево земята е общо 20-22 хил. дка.

Антон Джоглев

Антон Джоглев

„Сега имаме 640 член-кооператори, но при регистрирането на „Единство“ през 1992 г. бяха само 50. Увеличаването дойде предимно от наследниците на починалите основатели на кооперацията“, разказа главният счетоводител Антон Джоглев.

Преди 27 г. кооперацията е обработвала около 1200 дка, а за практиките е наемала земеделска техника. Сега не само има собствен немалък машинен парк, но и е започнала да изкупува земя от местните, които продават. 

Leave a Comment