Една семейна ферма и няколко идеи за възход от града на ягодите Кричим

Фамилия Гегови отглежда плодове върху 320 дка, има предприятие за сокове, иска да се обедини с други фермери от града, за да продължат заедно нататък

работници, ягоди, Кричим

Има едно градче в подножието на Родопите, около което по това време на година ухае на ягоди. В пръстен около Кричим трудолюбивите хора са засадили поне 2 хиляди декара с този ароматен, сочен и вкусен плод. Няма другаде в страната такова изобилие на ягоди, на берачи, на прави, застлани с полиетилен редове и капково напояване, начертани сякаш от строителен инженер. Полетата са пръснати и тук, и там, по 3, по 5, до 10 декара. Разположени са между ябълкови и черешови градини. Край бараки и полски ягодипътища, които опасват землището – преди Кричим и след него, в четирите посоки. Насажденията са на множество малки собственици, чието препитание е в плодовете. Кричим може би е Мека-та на овощарството, не защото стопанствата са големи. Съвсем не, те дори са малки. Но тук всяка градина е като съвместна изложба на природата и земеделеца. В тази ко-продукция почти не могат да се видят изоставени дървета и буренясали поляни. В момента всичко зеленее и расте, и всяка снимка в този текст е бледо копие на оригинала. Кричим сякаш не е в България или пък е тук, но е място от миналото. Или от бъдещето.

Аграрният икономист Ангел Гегов, баща на три деца, е сред най-едрите производители в града. Той се грижи за 320 дка с насаждения и за цех за преработка. Едната му сестра отговаря за търговията и въобще маркетинга, другата сестра – за счетоводството. Баща им Петър, който е показал посоката през 90-те години, също помага. Всички те са съдружници в семейната фирма „Гегови и сие 2012“ООД.

Ангел Гегов

Ангел Гегов

В стопанството им има около 150 дка ябълки и по-малко площи с ягоди, праскови, череши и сливи. Почти всички са сертифицирани като биологични, незначителна част са в преход. Но субсидии по мярка 11 има само за половината площи.. Защото нали парите изведнъж свършиха преди три години. Така че семейството, като се съобразява с фактическата обстановка, гледа да премине без щети през този неблагоприятен период от бизнеса. 

ягодиВ момента е времето на ягодите, чиито имунитет и плодородие Ангел е подсилил с торовете на ЕкоДарпол Болканс•. Миналата година той предпазливо е наторил с Хумус Актив половината от ягодовите полета, за да види ефекта. „Понеже само един полски път делеше наторените от ненаторените ягоди, разликата беше видима от пръв поглед“, разказва той. „Подхранените с Хумус Актив ягоди бяха по-едри, по-червени, по-лъскави, а листата им – по-зелени. Добивът се оказа с 20-30% по-висок. Затова тази година пускаме през капковата система Хумус Актив на всички площи с ягоди. Щяхме да използваме този тор и за черешите, но за беда пролетна слана унищожи реколтата на 100 процента. Прасковите също са напълно осланени и няма да имаме продукция. Сега използваме тора, за да подхраним ябълките“, разказа Ангел Гегов.

По негов пример и другите производители на ягоди от Кричим са заложили на торовете на ЕкоДарпол Болканс. Костадин Куманов споделя, че с Хумус Актив „градините направо пощуряха“. Голяма част от производителите на ягоди и овощни са станали предани ползватели на торовете на ЕкоДарпол Болканс, които помагат на растенията да родят обилна и здрава реколта, с изключителен външен вид.

Добрата новина е, че в следващите двайсетина дни всички те ще наберат повече ягоди. Лошата е, че стопаните са загубили първата вълна от реколтата, тъй като току-що отворените цветове били погубени от сланата в края на месец март, така както се случило и с прасковите, и с черешите. 

В земеделието картината винаги е пъстра. Така например преди няколко години Ангел Гегов се ядосал много, когато предал по-дребните, но брани от дърветата ябълки, в единственото предприятие за преработка в Кричим. Изкупили му ги по 0,08 лв. за килограм. Когато направил сметка, овощарят разбрал, че разходите му само за бране и транспортиране са били 6 стотинки. Като се калкулират и другите разходи по обработки, пръскане, торене и поливане, минусът ставал много, много голям. Именно тази сметка дала идея на семейството да построи цех за сокове. Заради този цех била създадена и фирмата. 

Снимка от фирмения сайт за соковете

Снимка от фирмения сайт за соковете

Соковете Healty се произвеждат основно от плодовете в градините на Гегови. Правят се чрез студено пресоване. Технологията изисква плодовете да са абсолютно здрави, тоест да са набрани от дърветата, а не събирани от земята. Капацитетът на предприятието е 100 тона годишно. „Гегови и сие 2012“ се опитват да продават соковете на вътрешния пазар под натиска на огромната конкуренция. 

„Пазарът е труден“, споделя Ангел. Дори и биологично сертифицираната продукция на семейната ферма трудно пробива. Преди година той с учудване забелязал, че по-скъпите и конвенционално произведени ябълки от Италия и Полша са предпочитани от купувачите пред биологичната продукция от Кричим от сортовете златна и червена превъзходна и техни разновидности. И досега не може да си обясни защо българският потребител купува третираните с пестициди скъпи плодове, а пренебрегва чистите от България. „Вярно е, че конвенционалните ябълки имат по-привлекателен външен вид“, признава той, но все пак се учудва на избора на купувача. 

По тази причина производителят от Кричим смята, че трябва да търси пазара извън границите ни. Новата идея, която Ангел Гегов и други овощари от града обмислят, е да създадат сдружение – група производители, и да кандидатстват за държавната помощ, която подпомага производителите при закупуване на техники за заготовка на продукцията. Намерението им е да закупят хладилна система за шоково замразяване на ягодите, за да може да не продават на безценица продукцията, която не е пласирана за прясна консумация. 

берачка на ягоди, работникАнгел разказва и за аномалия, която е забелязал при берачите. Те са предимно цигани от Кричим и слава Богу, местните земеделци засега нямат проблем с работната ръка при беритба. Преди години обаче, когато дневната надница е била 15 лева, е имало чевръсти работници, които са изкарвали по 70-80 лева на ден. Сега никой не иска да му се плаща на килограм. „Започват работа в 7 без нещо, свършват към 1 часа следобед, плащам им по 30 лева и си тръгват доволни“, разказва Ангел. „Питам ги не искат ли надницата да е на килограм, за да изкарат повече пари. Не искат. Трийсет лева им стигали“, чуди се той на безразличието на ромите към парите. 

Хумус Актив ГрейнсОрганичният течен тор и почвен подобрител Хумус Актив е незаменим за производителите на плодове и зеленчуци, които са го ползвали, съобщи управителят на ЕкоДарпол Болканс Борислав Рангелов. Този тор подобрява качеството и външния вид на плодовете, повишава сухото вещество, повишава захарите и срока на съхранение. Съдържа 90% органично вещество, от които 55% хумусни киселини, в които 45 на сто са хуминови, а 10 процента натурални аминокиселини и други. Също така продуктът съдържа микоризни гъби, положителни микроорганизми и много различни видове бактерии, част от които са азотфиксиращи и целулозоразлагащи, което освобождава хранителни елементи в почвата. В състава на Хумус Актив са включени всички макро и микроелементи, необходими на културите. Попадайки в почвата, торът стабилизира почвеното рН, независимо дали почвата е алкална или киселинна. Това се дължи на микроорганизмите в него и на високия процент аминокиселини.

берачи на ягоди, работници

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Севдалин Чаркаджиев каза:

    Здравейте, искам да попитам дали можете да ми направите сок от ябълки, които са близо 200кг и каква би била цената

Leave a Comment