Честваме Денят на обединена Европа

9 май: Робер Шуман представя предложението си за създаване на единна Европа

9 май: Робер Шуман представя предложението си за създаване на единна Европа

Днес честваме обединена Европа. Френският външен министър Робер Шуман е първият автор на големия проект за следвоенна солидарност между европейските държави. На този ден през 1950 г. той прави първата стъпка за помирение между враждуващите страни от кървавата Втора световна война. Шуман предлага Франция, Германия и другите държави на Стария континент да обединят производството си на въглища и стомана, за да поставят началото на бъдеща европейска федерация.

Декларацията на Шуман се посреща с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург и само след 11 месеца първите 6 държави учредяват Европейската общност за въглища и стомана. Така започват да се сбъдват пророческите думи на Робер Шуман, който казва в Декларацията: „Европа няма да се създаде отведнъж, нито само с един-единствен план. Тя ще бъде изградена само с помощта на конкретни стъпки, създаващи преди всичко една действителна солидарност.“

9 май е обявен за Денят на Европа през 1985 година и символизира християнските ценности – мир, взаимопомощ и просперитет.

Днес знамето на Европейския съюз ще бъде издигнато пред президентската институция. В Културната столица на Европа – Пловдив Денят на Европа ще бъде отбелязан с гостуването на първия за нашата страна „Фестивал на светлините“. Днес и утре, 10 май, от 21.30 ч. жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра на града „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации. 

Leave a Comment