Томислав Дончев: Наказаните за „къщи за гости“ ще платят глобата на ЕК

Томислав ДончевВулгарно е, когато служители, които са отговорни за средствата от еврофондовете, се възползват за лична изгода от тях. Ако някой не е отдавал под наем построените по ПРСР къщи за гости, ще бъде наказан да възстанови част от средствата, а може и 100% от тях. Това заяви тази сутрин пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев, чиито ресор са европейските фондове. 

Дончев каза, че парите, които ще възстановят възползвалите се от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), ще влизат в отделна сметка. Ако Еврокомисията наложи санкция на България, тя ще бъде изплатена от средствата събрани в тази специална сметка. Томислав Дончев добави, че дори да е минал давностният 5-годишен срок, може да се търси отговорност, тъй като начинът, по който са се ползвали къщите за гости, е проследяем. 

„Очевидно е, че контролът върху ПРСР трябва да стане по-плътен. Освен нарушителите, трябва да бъдат проследени служителите, за да се види дали някои нямат участие в схемите“, каза още Дончев. 

„Ние се проверяваме много отвътре. Стотици пъти сме реагирали при случаи на корупция без да даваме публичност за тях“, отговори на друг въпрос вицепремиерът. 

Накрая той сравни правителството с футболен отбор. „Рокадите в кабинета са си нормални“, отговори на въпрос за евентуални бъдещи министерски оставки Дончев. Както в един футболен отбор има постоянни смени, така и правителството се нуждае от тях, защото най-важното е да бъдем в кондиция.

Leave a Comment