Как заради субсидиите овцевъди и говедовъди вече са врагове

De minimis за овце e 4 пъти по-голям от този за млечни крави, оповестиха на пресконференция животновъди

животниКак овцете станаха 4 пъти по-големи от дойните крави? Че и от биволите? На този въпрос се опитаха да отговорят представители на животновъдни организации на пресконференция в Хасково днес. Във форума взеха участие Мария Степанчева от Асоциацията на българските биволовъди, Бойко Синапов от Обединени български животновъди, Петър Митев, председател на Областния съвет по животновъдство в Хасково. 

Бе съобщено, че на последния Консултативен съвет по животновъдство министърът е информирал, че овцевъдите ще получат държавна помощ de minimis в размер на 15 млн. лв., а за говедовъдите и биволовъдите бюджетът ще е общо 12 млн. лв. Това, според сметките на бранша, означава, че подпомагането за овце и кози ще е в размер на 80 лева за животно, а за млечни крави и биволи по 20 лева на глава. Преди повече от месец пък УС на ДФ „Земеделие“ реши да се отпусне de minimis на месодайни породи говеда в размер на 800 хил. лв. (или 80 лева на животно пак по сметки на бранша). „Забележете, че помощта се дава само за чужди месодайни породи говеда. За български – не“, обърна внимание Бойко Синапов. Според публикувания протокол от заседанието на УС на ДФ „Земеделие“, помощта ще е за породите Абердин-ангус, Лимузин, Херефорд, Симентал, Галоуей, Обрак и Шароле.

„Миналата година постъпихме джентълменски и се съгласихме овцевъдите да бъдат подпомогнати с de minimis заради тежката ситуация с болестта в Странджа“, обясни Мария Степанчева. Тогава овцевъдите са получили два пъти от държавната помощ. 

Ако заради чумата по дребни преживни животни е имало оправдание за ускореното подпомагане през 2018 г., то сега не би следвало помощта за овцете да е по-висока от тази за млечните крави, казаха животновъдите. Петър Митев обясни, че разходите за изхранване на млечна крава са 10 пъти по-високи от разходите за коза. „Ако една коза се храни с 10 бали, за една крава са необходими 100 бали“, даде пример той. 

По тази причина животновъдите настояват de minimis да се разпредели на животновъдна единица. Според норматива една крава и една биволица са по една животновъдна единица. Толкова са и 6,6 овце.

Бойко Синапов заяви, че от ОБЖ няма да допуснат да се получи разделение между подсекторите в животновъдството заради неправилното разпределение на субсидиите. Един браншови лидер трябва да защитава не само интересите на своята организация, а и интересите на целия сектор, каза той. 

Освен въпроса с помощта de minimis, Синапов коментира и дължимите от животновъдите кредити за изхранване на стадата, които са били взети от ДФ „Земеделие“ преди десетина години. Той настоява фондът да опрости тези заеми, така както е било обещано. Степанчева уточни, че средствата за подпомагане на животновъдите заради тежка в климатично отношение година, са били отпуснати безвъзмездно на европейските фермери от ЕК. Тъй като средствата е трябвало да се получат по-бързо, България намерила начина за отпускането им под формата на кредити. До ден днешен тези суми не са опростени, въпреки че те са европейско подпомагане. 

Leave a Comment