Министър Румен Порожанов подаде оставка, тя е приета

Румен ПорожановЗемеделският министър Румен Порожанов подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов я прие, съобщиха от правителството. 

Като причина за оттеглянето си Порожанов е посочил, че не иска атаката срещу него да влияе на работата на правителството. 

Румен Порожанов заяви преди пет дни, че би подал оставка, ако премиерът му я поиска и ако пречи на работата на правителството. Премиерът пък каза ден по рано, че не е загубил доверието си в земеделския министър и не би поискал да напусне поста заради публикации, че през 2004 г. е закупил на занижени цени жилището си. 

От близо месец Румен Порожанов се бе превърнал в цел за атаки. Най-напред гръмнаха поредица скандали за висш държавен чиновник и други известни лица, които са се възползвали от мярката къщи за гости. По същия скандал оставка подаде зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова.

След това от специализираната прокуратура съобщиха, че картобатският производител на алкохол Миню Стайков е получил към 7 млн. лв. чрез подставени лица, които са били финансирани по мярката „Млад фермер“ и Лозаро-винарската програма.

За капак разследващата корупцията у нас комисия скри данни за инвестиции на съпругата му от декларацията за имоти на Румен Порожанов, подадена пред Сметната палата. Това наля допълнително масло в огъня, нищо че в случая министърът нямаше вина. 

Вчера сутринта вицепремиерът Томислав Дончев призна пред бТВ, че контролът при харчене на средства от земеделските фондове и занижен. И че трябва да стане „по-плътен“. Той заяви още, че държавните служители, замесени в схеми за източване на средства, трябва да си понесат отговорността. 

 

Leave a Comment