Министърът си тръгна, министърката пристигна

Румен Порожанов не успя да довърши важни закони, връщането на Десислава Танева зарадва помечето земеделци

Десислава Танева се връща начело на Десислава Танева, жътваМинистерството на земеделието, храните и горите. Предложението на премиера Бойко Борисов досегашният председател на земеделската комисия в парламента да стане министър е депозирано в парламента. Няколко земеделски организации таяха надежда това да се случи и след като новината бе оповестена, купонът започна купон.

SIA, румен Порожанов на хороРумен Порожанов си отива, защото все още не е освободил от поста й на зам.-директор на ДФЗ Иванка Багдатова – Мизова, обясни Бойко Борисов. „Това, което ускори подаването на оставка е, че след като ясно и точно се разпоредих за заместник шефа на фонд „Земеделие“, чийто телефон беше на един от сайтове на къща за гости, да бъде отстранен, се оказа, че към днешна дата е на работа“, каза пред журналисти премиерът. И допълни: „Компромис не правим към никого, ясно и точно сме се разпоредили – нарушителите или там където има нарушения, да бъдат изправяни пред закона.“

Румен Порожанов наследи Десислава Танева на 4 май 2017 г. Той бе на министерския пост 2 години и 10 дни. Като финансист, дългогодишен директор на ДФ „Земеделие“ и дори министър на финансите за три месеца в правителството на Близнашки, Порожанов смяташе, че ако парите се движат ритмично към сметките на фермерите, те ще са доволни. Но сбърка. 

Под неговото управление трябваше да се приемат поне два изключително важни за земеделците закони – този за финансирането на борбата с градушките и т.нар. Поземлен кодекс, наречен Закон за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи. 

Проектозаконът за превенция срещу неблагоприятни климатични събития (градушки) бе отхвърлен първия път заради отпора на застрахователните компании, с който Порожанов не успя да се справи. И като не успя, предложи втори вариант, с който натовари единствено фермерите и донякъде държавата с издръжката на противоградовата система. Парламентарната земеделска комисия начело с Десислава Танева отхвърли законопроекта заради основателните критики към него както от страна на земеделски организации, така и от страна на депутати. Танева каза: „Ние ще го направим (законопроекта)!“ Забавянето на този закон отложи закупуването на самолети, които да се използват за разбиването на градоносни облаци. Впрочем, именно при управлението на Десислава Танева бе създадена стратегията за борба с градушките, в която залегна самолетния способ. 

Първият проект на Поземления кодекс бе написан след спечелена обществена поръчка от адвокатско дружество „Георгиев, Тодорови Ко“ в последните месеци на управлението на Десислава Танева. После служебният министър проф. Христо Бозуков го охули. На първата си министерска пресконференция в края на август 2017 г. Румен Порожанов нарече адвокатската разработка „изключителна боза“ и „абсолютна нула“. Проблемът бе, че и вариантът, който подготви екипът на министъра срещна люти критики от няколко браншови организации. Заради искания на депутати, а после и на фермерски асоциации, разглеждането на законопроекта бе отлагано два пъти. Накрая се реши текстовете му да бъдат обсъдени от работна група, съставена от браншовици, преди законопроектът да се внесе в Народното събрание. И нещата стигнаха дотук.

Третият важен закон, който земеделците не се умориха да чакат, бе за браншовите организации и създаването на земеделска камара. Този закопроект обаче бе станал на камък в фризера на властите и на министъра дори и през ум не му мина да го стопли. 

Румен Порожанов не пренебрегна нито един протест без да му плати. Най-фрапантен бе случаят с недоволството на овцевъдите миналата година. Порожанов удовлетвори недоволните повече отколкото поискаха. И като компенсации за убитите животни в Странджа, и като de minimis на другите овцевъди, който някак си намазаха от мъката на баба Дора. Министърът дори се отказа от заместника си Цветан Димитров, защото на протестиращите им хрумна да го изгонят – и него, и други лица. 

В същото време, тъй като организациите от сектор Плодове и зеленчуци не направиха нито един протест, те не получиха достатъчно респект, за да бъдат поканени при обсъждане на новата ОСП. В замяна на това тази година след два митинга Румен Порожанов им позволи да си изберат заместник-министър. 

Може би Румен Порожанов се справи добре по време на българското председателство на Съвета на Европа. Макар че и там той претърпя критики от фермерите. Най-вече за това, че България не се е включила към исканията на няколко държави от бившия социалистически блок за изравнено субсидиране през следващия програмен период. Порожанов обясни неучастието ни в това толкова важно предложение с Председателството. Но това определено не го извини. 

Румен Порожанов, лозя, Трифон ЗарезанМного може да се пише „против“, а също и „за“ Порожанов. Например беше смешно, когато той тръгна да зарязва на 14 февруари 2018 г. в калта лозята, а домакините му послаха пътя с дъска да не се изцапа. Така се появи снимката на един паркетен лъв, попаднал по някаква игра на съдбата сред хора с бутуши, потънали в лепкава кал насред къра. 

Повече земеделци – особено производители на плодове и зеленчуци, а също и животновъди, се зарадваха на новината за оставката му. Още по-драго им стана, когата научиха, че Десислава Танева се завръща. И тя като него е икономист, но за разлика от наследника си, е по-добра в създаването на политики. По-контактна е и вниква в аргументите на опонентите си. Не се обижда, когато й опонират, не е злопаметна, не държи на своето на всяка цена. Вярно е, че когато тя бе министър се появиха мощни производители на тикви. Вярно е, че по нейно време парите за биоземеделие свършиха, а също и парите за повечето направления по мярка 10. И въпреки това информацията, че тя се завръща, бе посрещната с широка усмивка.

Дано да остане до края на мандата й!

Leave a Comment