7 майстори ще изтъкат 2019 см черга в Пловдив на феста на занаятите

Майстор на иглонабиването

Майстор на иглонабиването

Днес в 17:15 часа ще бъде дадено началото на Панаира на занаятите и Фестивала на занаятите в Пловдив. Двете събития ще са разположени на „Малката главна“.

В рамките на първия по ред Фестивал на занаятите, озаглавен „Споделени нишки. Поглед към миналото – мост към бъдещето“ с участието на майстори ножари и тъкачи, ще бъде изтъкана черга с дължина 2019 см. Седем майстори от Франция, Русия, Беларус и България ще изработят отделни части от чергата, която после ще бъде събрана в едно. В нея ще има късове, изработени от гражданите и гостите на града, които ще могат да се пробват да тъкат по ръководството на вещ майстор. Предвижда се последните 19 сантиметра от чергата да бъдат изтъкани от кмета Иван Тотев и от посланиците на държавите, чиито участници посреща форумът. По традиция готовата черга ще бъде дарена. На кого и къде ще бъде решено, след като изделието бъде изработено.

В пролетния панаир на занаятите от днес, 16 май, до 19 май майсторство ще демонстрират 70 занаятчии от България и Европа, които ще представят повече от 20 занаята. В къщите на Улицата на занаятите паралелно ще се провеждат множество майсторски класове и работилници за деца.

В петък на стълбите на Каменица се предвижда атрактивен Парад на шапките с творенията на изкусната майсторка Ирина Сардарева. На дефилето с шапки на Сардарева са предвидени и награди за най-добре представените модели. Всички желаещи, могат да се включат и със собствена шапка, донесена от вкъщи, като за най-интересните също ще има награди.

Leave a Comment