Собственици на малки ВЕИ ще запалят фотоволтаична централа, за да покажат как изгарят европейските пари

слънчеви панели в Стамболийски

Фотоволтаичен парк в двора на някогашното консервно предприятие „Витамина“ – Стамболийски
Архивна снимка на Агро Пловдив

Протестът на собствениците малки централи за производство на еленергия от възобновяеми източници ще запалят съвсем скоро неработещ фотоволтаичен парк. Целта е да покажат на Европа и на българското правителство как изгарят европейските средства на финансиране на икономиката и на селските райони. Това заяви от екрана на телевизия Блумбърг Тихомир Тошев, член на ЕС на Съюза на европейските производители на зелена енергия. Той уточни, че този акт на гражданско неподчинение ще се случи преди изборите за европарламент.

Заради промяна на правилата „по средата на мача“ към 50 малки централи с ВЕИ са фалирали от 2016 г. насам. Това се е случило заради драстично намалената изкупна цена на електроенергията, въведена с промени от 2015 г. в Закона на енергетиката. Чрез параграф 18 от закона е била редуцирана цената на тока, произведен от ВЕИ, създадени с помощта на Програмата за развитие на селските райони и на Европейския план за икономическо възстановяване. Тошев посочи, че законът се спазва избирателно и че КЕВР работи, за да пази интересите на олигарсите. 

Тошев припомни, че в края на миналата година е влязла в сила нова европейска директива. В чл. 6 е записано, че държавите членки не бива да допускат намаляването на жизнеспособността на реализирани с европейско финансиране проекти. България обаче не бърза да имплементира тази директива в законодателството си. 

 

3 Comments

  1. Краси каза:

    Държава която мачка народа, убива производството и се храни от рекет под формата на данъци и такси, няма бъдеще!!!!!!

  2. Мар.Инова каза:

    В България трябва да се стимулира малкия бизнес, а не да се убива. Много малки бизнеси фалираха, не само в производството на зелена енергия. Едва ли тази програма по която са кандидатствали е измислена от Европа с цел да се фалира //

  3. нормално каза:

    Разбирам ги. В тази държава всичко трябва да се срине и наново. Държавата не те оставя да дишаш.

Leave a Comment