Десислава Танева: Изплатени са 44,6 млн. на над 11 хил. фермери субсидиите по „Натура 2000“

Десислава ТаневаСъзнателно не съм купувала имоти, въпреки, че разполагам с парични средства, каза в интервю министърът

Днес тръгнаха плащанията по „Натура 2000“. Към 11 400 стопани ще получат 44,6 млн. лева. Това съобщи тази вечер в интервю за „Лице в лице“ по бТВ земеделският министър Десислава Танева.

Новият министър информира, че в ДФ „Земеделие“ се преснима пълната документация за изпълнените проекти по мярката от ПРСР, финансирала изграждането на „къщи за гости“. Танева каза, че дори и в събота и неделя работата не е спряла. „Законът трябва да се приложи с цялата му строгост, ако има нарушения“, заяви тя. Министърът обясни, че мярката е много важна за съживяване на селските райони и затова инцидентни случаи не бива да я компрометират. „Не трябва хората, които работят по правилата, да имат притеснения“, успокои тя.

Десислава Танева обясни, че въпросната мярка, позволила изграждането на къщи, е затворена през септември 2014 г., когато тя все още не е била министър.

Прочети още: Иванка Багдатова напуска ДФ „Земеделие“

На въпроса дали има „къща за гости“ министър Танева отговори отрицателно и посни, че откакто е в парламента, а после и в МЗХГ, се е въздържала да придобие имоти поради усещането, което би създала. Тя уточни, че има средства да извърши покупка на апартамент, но не го е направила. Още повече, че обича да живее в провинцията и сред природата. „Това е съзнателен мой избор“, подчерта Десислава Танева.

Относно удължения до 23 май срок по Кампания 2019 за директните плащания, министърът заяви, че се е съобразила основно с притесненията на биологичните производители. Иначе към момента са подадени 104 хиляди заявления, което показва, че кампанията протича ритмично. Миналата година общо подадените заявления са били 111 хиляди.

Земеделският министър коментира и смъртността на пчелите. Тя смята, че контролът от страна на БАБХ е бил занижен и че наредбата не се спазва. Самата наредба има нужда и от промени, добави Танева. На скорошна среща с пчелари в Сливен, на която е участвала и еврокомисарят Мария Габриел, са били представени нови способи за контрол и информационно осигуряване, които трябва да се приложат и у нас. Министърът информира още, че идния вторник, когато ще има среща с директори на държавни горски предприятия, ще предложи залесяването да се извършва с медоносни растения.

Leave a Comment