Дестилериите за розово масло купуват по-малко цвят, цените не са ясни

Зара Клисурова (първата отдясно)  Снимка на Агро пловдив от миналогодишните протести

Зара Клисурова (отдясно)
Снимка на Агро Пловдив от миналогодишните протести

Тази година розоварните са въвели някои ограничения при изкупуването на розов цвят. „Първо, всички поставят условието да получават суровината до 12 часа на обед, когато рандеманът е най-висок“, съобщи пред Агро Пловдив Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури. Тя припомни, че миналата година е имало розоварни, които са приемали розов цвят и следобед, и надвечер.

Второ, преработвателите са съкратили броя на доставчиците си. И трето, намалили са количествата цвят, които имат намерение да изкупят. Собственици на дестилерии са обяснили пазарното си поведение с непродадено розово масло, произведено миналата година. 

Цената на розовия цвят не е ясна, въпреки че изкупната кампания започна“, отговори на друг въпрос Зара Клисурова. Като начална цена преработвателите обявяват от 1,20 до 1,70 лв. за килограм, но обещават корекция нагоре след приключване на кампанията, така че крайната цена да достигне 2,30-2,50 лв./кг. 

Тази година розовата реколта не е толкова обилна като миналогодишната. Градушки са обрали първите цветове в доста землища в Розовата долина, допълни картината Клисурова. 

Leave a Comment