12 фермери участват във фестивала „Вкусът на Пловдив“

От ляво надясно: Людмил Каравасилев, Еню Енев, Александър Държиков, Гергана Кабаиванова, Йордан Илиев, директор на "Старинен Пловдив"

Отляво надясно: Людмил Каравасилев, Еню Енев, Александър Държиков, Гергана Кабаиванова, Йордан Илиев, директор на „Старинен Пловдив“

В шатри от Джумаята до подлеза при бул. „Шести септември“, разположени от двете страни  на ул. „Райко Даскалов“, ресторантьори и фермери ще превърнат Пловдив в кулинарна столица между 23 и 26 май. В дните на фестивала „Вкусът на Пловдив“ Малката главна ще ухае апетитно, а изложителите ще предлагат готварски демонстрации, а също и дегустации. В третото издание на фестивала участват Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“ – Пловдив, Фондация LocalFood.bg, Община Пловдив, БХРА, РЗК – Пловдив, Сдружение на професионалните готвачи, клуб „Орфей Уелнес“ и МЕТРО като основен партньор. Ще има и занаятчии, които ще разположат уникалните си изделия в две шатри, съобщи днес на пресконференция зам.-кметът на Пловдив Александър Държиков. 

Гергана КаравасилеваОт страна на Фондация Локалфууд.БГ, която от 7 години организира фермерски пазари в града, ще участват 12 производители. Те ще изложат собствено производство садовски фъстъци, пчелни продукти, вина, млечни храни, натурално произведени плодове и зеленчуци и други, разказа управителят на фондацията Гергана Кабаиванова.

Готвачи от елитни градски ресторанти ще покажат на пловдивчани и гостите на града различни технологии за приготвяне на ястия, информира председателят на ресторантьорското сдружение Еню Енев. 

Людмил Каравасилев от „Метро“ съобщи, че преди време търговската верига се е свързала с ресторантьори, на които е предложила автентични фермерски продукти и е поръчала да се направят готварски рецепти за приготвянето им. По време на фестивала посетителите ще усетят с рецепторите си какво се е получило. Новите ястия участват вече и в менютата на ресторантите, където са под знака „Вкусът на Пловдив“. 

Откриването на фестивала ще е в 12:30 часа в четвъртък при Джумаята. Гост-готвачът Иван Звездев ще подготви курбан от 250 порции, които ще бъдат раздадени. 

Работното време на „Вкусът на Пловдив“ ще е от 9:00 до 22:00 часа. 

Leave a Comment