Интелигентен и полезен, гроздокомбайнът Braud 9000 е технологично бижу за всеки по-голям масив

За един работен ден машината прибира реколтата от 60 до 80 декара лозя

гроздокомбайнНяма лозар, който не би се спрял пред гиганта Braud 9070, изложен в полето на InterAGRI по време на изложбата БАТА АГРО 2019. Притежаването на този гроздокомбайн с марката New Holland би било ясен знак, че стопанството се развива повече от успешно. Разбира се, машината е подходяща за големи масиви, но също така би послужила и на лозарски сдружения, които могат да направят обща инвестиция.

„Гроздокомбайните Braud от серията 9000 се управляват изключително лесно и удобно“, разказа продуктовият мениджър Александър Янков. Беритбеният модул на машината се регулира и нивелира спрямо височината на лозовия масив. Ходовата част е 4 х 4.

По средата са тръскащите пръти, система SDC. Всеки от тях е независим и е захванат с гъвкава фиксация, което позволява контрол и възможност за „нежно“ бране. Прътите се активират и деактивират според участъка, през който минава гроздокомбайнът.

Александър Янков

Александър Янков

„Редът остава по средата, гроздето се стръсква и пада в кошничките. Те са хванати на верижни транспортьори и качват гроздето нагоре към сепариращата част. Там има вентилатори, които издухват всички листа, чепки, клечки. След това гроздето попада на специална сортираща дъска, която отделя допълнително най-едрите чепки, за да остане накрая само гроздето в бункера“, описа движението от лозата до бункера продуктовият мениджър. Той уточни, че както скоростта на кошничките, така и на тръскащите пръти може да се регулира от самата кабина, където има допълнителен цветен екран с тъчскрийн, на който може да се види изображение от камерата, която е отзад на комбайна.

Машината е с два бункера, които могат да се разтоварват в различно време. Те са 3200 литра.

За един работен ден (8 часа) гроздокомбайнът прибира реколтата от 60 до 80 декара според терена и добива. Движи се с 6 до 8 км/час.

Гроздокомбайнът Braud 9070 има специална доокомплектовка, така че да се използва за бране на касис и на маслини.

Машината е мултифункционална. Целият беритбен модул може да се демонтира и на негово място да се монтира пръскачка. Специално за този модел (9070 – б.р.) пръскачката е 3000 литра. Тя може да пръска по два реда от двете страни и така може да замести 4 трактора.

Кабината е с най-високо ниво на комфорт и на безопасност за механизатора. Тя е с двойно филтрираща система. „Когато минавате в режим на пръскане, имате специални карбонови филтри, които обезопасяват кабината само с натискане на един бутон. Така операторът е напълно защитен“, гарантира Александър Янков.

В страната има около 15 гроздокомбайна от серията 9000.

Leave a Comment