Доц. Чавдаров: Кафява ръжда превзе посевите с пшеница, в Северна България са на 3-то фунгицидно пръскане

Петър Чавдаров

  Доц. д-р Петър Чавдаров

Доц. д-р Петър Чавдаров, Институт по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ – Садово

Преди около 20-на дни имаше сериозно нападение от кафява листна ръжда по посевите от пшеница в най-южните части на страната. Там посетих двама производители, при които около 70% от растенията бяха заразени, а на места заразата беше достигнала флаговия лист. Те информираха, че не са приложили до момента никакво фунгицидно третиране. Научих от зърнопроизводители, че нападения от кафява листна ръжда има и в Северна България, въпреки че в онази част на България земеделието е на доста високо ниво. Миналата година там имаше сериозно нападение от това заболяване.

Честите превалявания създадоха отлични условия за развитие и разпространение на патогена, топлото време също. Комбинацията от факторите и наличието на зараза ще редуцира добивите в стопанствата, които не са извършили превантивно фунгицидно третиране.  

Размерът на намаление на добивите зависи от това в кой стадий от вегетацията се появява болестта. Основно я наблюдаваме във фаза изкласяване. Ако производителят не е използвал превантивно фунгицид, загубите от кафява ръжда могат да достигнат до 30%. Ако освен липсата на фунгицид имаме и по-мащабна зараза, загубите могат да станат много по-сериозни. Защото листата с кафява ръжда бързо изсъхват, фотосинтезата приключва и тогава семената остават дребни, спаружени, недохранени. А също така и част от класа може да остане празен, стерилен. 

В момента се извършват фунгицидни третирания в Северна България, особено в района на Добрич поради високата относителна влажност на въздуха и обилната роса сутрин. Там си знаят, че около 20 май трябва на пръскат превантивно. За някои е второ, за други земеделци трето фунгицидно третиране. Доколкото съм запознат в Северна България, особено в районите до морето, образцовите производители вече са на трето пръскане. 

В Южна България по принцип се извършва едно фунгицидно третиране във фаза изкласяване, а професионалистите правят две. Причината е, че нашите климатични условия са по-неблагоприятни за развитието на ръждата, тъй като районът тук е по-сух, нямаме чести валежи и превалявания. Докато в Северна България нещата са доста по-различни. 

Мащабът на заразяванията зависи и от сортовата структура на полето. Сортовете от западната селекция в последните години показват по-висока чувствителност към ръждите в сравнение с нашите сортове, които са селекционирани, така че да са устойчиви на икономически важните болести и да еволюират съвместно с патогените. 

Освен кафява ръжда при повечето пшеници по долните листа имаше брашнеста мана, но в незначителна степен. Имаше и напетнявания от септориоза, пак на долните етажи, но отново в малка степен. Сега във фаза изкласяване при силна влага може да се появи септория, която петносва плевите на класовете, но за нея се изискват определени условия, които се надявам да не се случат. 

Относно неприятелите проблемите общо-взето са едни и същи – житна пиявица в незастрашителна плътност. Производителите превантивно третират с инсектицид едновременно с фунгицида и решават проблема навреме.

 

Leave a Comment