Сашо Дончев: Бойко е готино момче, но не разбира какво е държавата

Законите в България не решават, а създават проблемите. Идиотски са, смята собственикът на „Овъргаз“
Сашо Дончев

Сашо Дончев отказал да е сред учредителите на ГЕРБ

„Над 20 години имитираме, че нещо се е променило в България. Всички закони, които създадохме са идиотски или полуидиотски. Те не помагат да се решават проблемите, а създават проблеми на порядъчния бизнес. Законите подтискат хората с креативни идеи.“ Това каза тази вечер по Нова телевизия в „Дикoff“ бизнесменът Сашо Дончев, собственик на „Овъргаз“. Той даде интервю на Сашо Диков от частното училище, построено с негови средства – около 23 милиона лева.

Дончев надълго и широко обясни сложното си отношение към Бойко Борисов. „Казвал съм му, че не разбира какво е държавата и че ще използва властта неправилно, ако стане премиер. За приятелите Бойко е готино момче. Но той никога не разбра, че властта в държавата произтича от законите. Той продължава да си мисли, че властта се дава от любовта на хората, а не от законите и това бе основната му грешка“, поясни бизнесменът, който рядко се появява пред медиите.

Преди години Бойко Борисов го поканил да е сред учредителите на ГЕРБ, но Дончев отказал. Защо? „Политиката в България е път към властта, а аз съм свободен човек. Властта е нужна на комплексирани хора, които нямат друго основание за самочувствие“, обясни събеседникът. Той се отдаде на размисли за това, че държавата съществува по волята на обществото, а не обществото по волята на държавата. Сашо Дончев припомни, че етимологията на думата „министър“ е „слуга“. „Само че у нас всичко е с главата надолу и това се дължи на поскомунистическата Конституция, която приехме през 1991 година. Заради нея нито един български управник не може да бъде успешен“, категоричен бе бизнесменът.

Илия Павлов ми открадна 107 млн. долара“, отговори на друг въпрос Дончев. „Ходеше и се хвалеше с това“, разказа то за бившия си покоен съдружник –  собственик на „Мултигруп“. Сумата била от неизплатени и невърнати пари по договори. 

„Има много общо между Илия Павлов и Бойко Борисов“, сравни събеседникът. „Не беше глупаво момче, но не разбираше за какво става дума“, отсъди Дончев и в следващия момент се зачуди дали всъщност не са играли роля.

1 Comment

  1. Васел Стоянов каза:

    Сашо Дончев, както винаги е екзактен в изказа, логичен и математически точен в оценката и дипломатично откровен в контакта. Да разбереш Сашо Дончев е трудно, да работиш със Сашо Дончев е много трудно, да бъдеш Сашо Дончев е невъзможно. Категорично оценявам, че Сашо Дончев има понтенциал не само за добър бизнесмен, но и за успешен премиер или в в най-лошия случай за министър на енергетиката. Друг е въпроса, че не обича политиката, особено домораслата.

Leave a Comment