Глад накара пчелите да изгонят търтеите от кошера

пчеларят Гени ТитовПочти няма мед в пчелните семейства. Пчелите намират в природата прашец, за да се изхранят, но липсва нектар, за да направят така нужния за пилото мед, съобщи Николай Гайдов, председател на пловдивското пчеларско сдружение „Акация 1899“. Той уточни, че картината с меда е много шарена и зависи от микрорайона. Там, където е неговия пчелин, тя е страшна. 

Вместо да изгонят търтеите през август, както обичайно се случва, пчелите са ги натирили още сега. Акациите до пчелина не са се окичили в бяло тази година, тъй като са били осланени в края на март и през април. Рапица, от която също пчеларят е добивал мед, не е била засята в близост – земеделецът е преместил културата на друго по-далечно поле.

„Не съм наблюдавал такъв глад при пчелите от 2007 г. насам“, сравни кризисната ситуация Гайдов. До момента той е подхранвал начесто пчелите, за да могат да отгледат пило. 

Извън цъфтящата полска растителност и липите, ако ги има, пчеларите ще разчитат оттук нататък на цъфтежа на кориандъра и на слънчогледа. Земеделците също се надяват на работата на пчелите, за да получат по-високи добиви.

Leave a Comment