ВАС: Методиката за определяне на санкции по ПРСР е нищожна

темидаМетодиката, по която са се определяли размерите на санкциите при нарушения на правилата за субсидиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в периода 2007-2013 г. бе обявена за нищожна от Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). По тази методика досега се налагаха глоби на бенефициенти по програмата, в това число и скандално нашумелите къщи за гости, съобщи БНР.

В края на миналата година тричленен състав на Върховния административен съд е обявил за нищожна разписаната от директора на Фонд „Земеделие“ методика, тъй като той не е бил овластен да издава нормативни административни актове. Самата методиката не е публикувана в Държавен вестник, което е тежко нарушение и води до нищожност на документа.

Глобите за къщите за гости, както и по другите мерки, са налагани по тази методика. Дали обявяването на методиката за нищожна означава, че санкциите ще останат за сметка на данъкоплатците, на този етап от Министерството на земеделието и от Фонд „Земеделие“ не коментират, посочват от националното радио.

Leave a Comment