Международни дни на полето край Пловдив тръгна с недоволни изложители

В изложението участват 40 фирми върху 75 дка от учебно-опитната база на Аграрния университет

Международни дни на полето 2019

Второто издание на аграрното изложение Международни дни на полето тръгна днес със закъснение от един час и с недоволство от страна на някои от участниците. Събитието се организира от DLG България и се провежда в учебно-опитната база на Аграрния университет. В него участват 40 фирми, разположени върху 75 декара.

За разлика от миналогодишното изложение, в което се включиха най-големите компании на продукти за растителна защита, торове и семена, а също така и някои институти от Селскостопанска академия, тази година участниците определено бяха малко, дори и с шатрите на двама производители на фермерски млечни продукти и пчелен мед. Фирмите, които произвеждат или търгуват с торове бяха малко, но бяха мнозинство сред изложителите. Именно от тяхна страна дойдоха и забележките към работата на организаторите. 

От „Агрополихим“ казаха, че определено не са доволни от грижите, които са положени за посевите на тяхното демонстрационно поле. Пшеницата била торена с почвени торове, приложени с гръбна пръскачка. Листата на царевицата са били изгорени след третиране и от фирмата предпочели посевът да бъде изкоренен, вместо да жълтее зад шатрата в дните на изложението. Слънчогледовите растения са в тежка конкуренция с плевелите. Освен това слънчогледът страда от системна мана, а царевицата от нематода. „Все пак има едно нещо, което е по-добро в сравнение с миналата година – райграсът“, сети се да похвали организаторите Георги Попчев. Той добави, че към момента служителите са сигурни на 99%, че следващата година няма да участват.

От фирма „Еурохем“ също се оплакаха, че царевицата е изгоряла, вероятно от използването на неподходящ хербицид. По този повод фирмен агроном отбеляза, че „нашите грешки се виждат, защото са над земята, докато лекарските са под земята“.

Пред шатрата на „Тераагра“ царевицата стоеше като неоспоримо доказателство, че нещо жестоко й се е случило, докато е растяла за Международните дни 2019.

Изгорялата царевица

Изгорялата царевица

Кой носи отговорност за състоянието на посевите от фирмите изложители не бяха много наясно. „И ние се каним да попитам. Някакви хора са се грижили, но май не са от Аграрния университет“, казаха служители. 

Оказа се, че точно Аграрният университет е отговарял за състоянието на посевите, но според главния агроном на Агроекологичния център Йордан Йорданов изложителите са имали задължението да следят посевите и да заявяват какви практики желаят да им се приложат. Той обясни пожълтелите върхове на царевицата с грешка на студенти, на които им е било възложено да наторят с карбамид. Те вместо да го пуснат на земята, са го ръсили отгоре, което е довело до неприятния ефект. 

Иначе имаше и доволни изложители, които похвалиха организаторите – от Панамин. С добро настоение участват и производителите на фермерски млечни продукти от с. Строево. С търговската марка „Кеффа“, те предложиха дегустации на краве и овчи сирене и кашкавал, и кисело мляко. Разказаха пред репортера на Агро Пловдив, че във фермата в селото има около 600 овце от породата Лакон, а в планинското село Беден се отглеждат и крави.

фермерски млечни продукти на Международни дни на полето 2019 

Управителят на DLG България Светослава Илиева и ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева откриха Международните дни на полето с надеждата, че тук фермерите ще могат да направят полезни контакти, за да подобрят бизнеса си. Те си пожелаха повече участници догодина.

Българският съорганизатор от Ентърпрайз Юръп Нетуърк Мариян Кънев покани родните земеделци да се включат в мрежата, която има около 600 организации в Европа и да получат собствен профил. Така могат да направят полезни контакти с други фирми. Пловдивският представител на мрежата е Търговско-промишлената камара. Нейният председател Добрина Проданова поиска в словото си да има повече българска и чиста земеделска продукция. Защото „колкото и да се развива промишлеността, светът няма да се размине с вашия прекрасен бизнес“, каза тя.

В следващите два дни ще бъде представено с лектори биологичното пчеларство и биологичното земеделие.

В тазгодишните Международни дни на полето 2019 има и овце

В тазгодишните Международни дни на полето 2019 има и овце

Leave a Comment