ДФЗ: Не сме платили все още на „Ню Проджектс Консулт“ заради сигнали за нарушения

дете хапва бананВ отговор на въпрос, зададен от Агро Пловдив към пресцентъра на ДФ „Земеделие“ заради забавени плащания към фирмата „Ню Проджектс Консулт“ по схема „Училищен плод“, от фонда изпратиха отговор. Наскоро от „Ню Проджектс Консулт“ алармираха чрез медиите, че имат неизпълнени заявки за заплащане на извършените от дружеството разходи през ноември и декември 2018 г., а също и през януари. Бе посочено, че фондът е задължен до три месеца след заявяването на разходите да ги изплати.

Прочети още: ДФ „Земеделие“ бави плащане по училищните схеми на фирма саботирана от зам.-министър Чавдар Маринов

В отговора на фонда се посочва, че всички подадени заявки за плащане за възстановяване на  разходи за извършени доставки на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти по Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“, подадени от заявителя „Ню Проджектс Консулт“ ЕООД са обработени своевременно.

„Във връзка с постъпили сигнали за извършени нарушения в процеса на доставките, ДФ „Земеделие“ извършва допълнителни административни проверки, съгласно европейското и националното законодателство. В този случай срокът за плащане се удължава с времето, необходимо за извършване на всички проверки. Ревизиите се правят с цел гарантиране законосъобразното разходване на средствата от националния бюджет и този на ЕС. В зависимост от резултатите, след приключване на проверките ДФЗ – РА ще пристъпи към пълно или частично плащане на подадените заявки от „Ню Проджектс Консулт“ ЕООД“, отговарят от фонда.

От ДФЗ допълват, че в случай, че учебното заведение не участва самостоятелно по схемата, а чрез доставчик, както е в случая, директорът на същото подписва декларация по чл. 14, ал.5, т. 2 от Наредбата, в която са посочени всички задължения на учебните заведения по прилагане на схемата, които се изразяват единствено в осъществяването на контрол на количествата и качествата на предоставяните продукти, както и да гарантират получаването им от децата и учениците.

Съгласно разпоредбите на приложимата наредба няма изискване учебните заведения да извършват плащане по издадените от одобрените заявители счетоводни документи за  извършените доставки по схемите.

Leave a Comment